Četrtek, 31. marec 2011

Na zemljiško knjigo le še elektronsko

S prvim majem v veljavo stopa Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zemljiški knjigi (ZZK-1), ki v 125.a členu uvaja novost obveznega elektronskega poslovanja v zemljiškoknjižnih zadevah. Določeni zemljiškoknjižni predlogi bodo odslej možni le še po elektronski poti; poleg notarjev, odvetnikov in Državnega pravobranilstva jih bodo lahko vlagale tudi nepremičninske družbe in pa tiste fizične in pravne osebe, ki so vključene v sistem varnega elektronskega vročanja.

Za oddajo zemljiškoknjižnega predloga se bo potrebno predhodno registrirati v sistem e-sodstva, vzpostavljen pri Vrhovnem sodišču Slovenije, in odpreti varen elektronski predal. Uporaba sistema varnega vročanja je na portalu http://www.vep.si enostavna, začetna registracija vzame strankam zgolj nekaj minut. Vse potrebno za poslovanje so osebni računalnik, internetna povezava in kvalificirano digitalno potrdilo, ki služi kot podpis.

Prihranek na času in denarju

Elektronsko poslovanje je časovno neomejeno, elektronska pošiljka uporabnika in sodišče doseže ob katerikoli uri. Za varnost ni potrebno skrbeti; ponudniki izpolnjujejo visoke varnostne standarde in uporabljajo napredno tehnologijo, ki preprečuje kakršnekoli zlorabe.
Za boljšo ilustrativnost stroškovni prikaz: medtem smo za priporočeno pošiljko plačali od 2 do 5 evrov (odvisno od teže pisma), je cena varne elektronske pošte zgolj okoli 60 centov in to seveda ne glede na njeno velikost.

Pavel Reberc, direktor Eius d.o.o., ki upravlja portal Vep.si, opozarja na še druge prednosti elektronskega načina poslovanja: »Pošiljatelj pošiljko odpravi neposredno iz svojega informacijskega sistema, brez nepotrebnih izpisov. O opravljeni vročitvi je obveščen nemudoma, ko ta nastopi, zato lahko prej nadaljuje s procesnimi koraki, manj pa je tudi napak in izgub pošiljk. Ob stroškovnih in časovnih prihrankih ne gre zanemariti eksternih učinkov povezanih z rabo energije in varovanjem okolja. Klasično vročanje je za večino najbolj produktivnih državljanov nepotrebno breme. Varen predal je pri nas (za fizične osebe brezplačno) možno odpreti v manj kot 10 minutah, kar je manj kot ena pot do poštnega urada.«

Manj stroškov tudi za proračun

Zdi se, da s sprejetjem novele ZZK-1 tudi državi postaja jasno, koliko prednosti prinaša hitrejši, varnejši, enostavnejši in predvsem cenejši sistem elektronskega poslovanja sodišč. Po neuradnih analizah bi proračun s prehodom na izključno elektronski način vročanja letno prihranil več kot 10 milijonov evrov.

Avtor: Helena Uršič

  • Iskalnik
  • Hitri iskalnik
Išči
Javne dražbe Zadnjih 100 nepremičnin

Moj kotiček