Sreda, 21. avgust 2019

Opozorila, ki jih pred nakupom nepremičnine ne smete spregledati

Pred nakupom pozorno preverite nepremičnino

Pred nakupom pozorno preverite nepremičnino

Zaradi domačih živali je potrebno nepremičnino bolj vzdrževati

Zaradi domačih živali je potrebno nepremičnino bolj vzdrževati

Cigaretni dim je lahko razlog za neprijetne vonjave

Cigaretni dim je lahko razlog za neprijetne vonjave

Slabe cevi so razlog za puščanje vode

Slabe cevi so razlog za puščanje vode

Predno sklenete kupoprodajno pogodbo o nakupu nepremičnine je pomembno, da se poskušate zavarovati pred skritimi negativnimi presenečenji v vašem novem domu. Ko kupujete stanovanje ali hišo stvari največkrat niso iste, kot jih vidimo na prvi pogled.

Nekateri problemi lahko znatno vplivajo na nepremičnino in njeno vrednost, medtem ko se drugi lahko enostavno odpravijo. Če je le možno, pred nakupom nepremičnine vzemite v obzir 4 opozorila, ki lahko vplivajo na vašo odločitev: 

1. Vlaga in vonjave 

Vonj je eno izmed najmočnejših čutil, zato ga izkoristite tudi pri nakupu nepremičnine. Preverite, ali je v stanovanju ali hiši neprijeten vonj? Mogoče je lastnik nepremičnine imel domačo žival, ki je sem ter tja opravila potrebo v zaprtem prostoru. Neprijetne vonjave povzroča tudi cigaretni dim, ki se ga težko znebite. 

Pogosto neprijetne vonjave v nepremičninah povzročata vlaga in plesen. Zato preverite ali v sami nepremičnini pušča voda. Znake puščanje lahko zasledite na tleh, stropu ali zidovih. V kolikor najdete sledove puščanja, je to lahko zaradi poplave, puščanja vode iz cevi ali mogoče problem s streho. Voda in stalna vlada sta razloga za nastajanje plesni. 

2. Poplave

V kolikor kupujete hišo ali stanovanje na območju, kjer je veliko vode – reke, potoki, jezera, itd., se morate zavedati tveganja poplave. V Sloveniji je zelo poplavno območje Ljubljansko barje, kjer so poplave ob pogostih nalivih običajen pojav. 

3. “Nevidne slabosti” 

Včasih prodajalec zamolči važne podrobnosti: npr. slaba okna, gnezdo ptičev na strehi, luknja v strešni kritini, uporabljeni materiali, itd. Na ogledu pozorno preglejte celotno nepremičnino, po možnosti naredite še kakšno fotografijo, ki jo lahko pogledate še kasneje. 

4. Gretje 

Z leti peči, bojlerji, pumpe, itd. dosežejo svojo življenjsko dobo in jih je potrebno zamenjati. V primeru, da bivši lastnik nepremičnine ni redno skrbel in vzdrževal gretja, se boste morali pripraviti na menjavo gretja, ki pa velikokrat ni poceni. 

Povprečna življenjska doba grelnega sistema je od 15 do 20 let, odvisno od tega ali je bil sistem vzdrževan in pa od same kvalitete materialov. V kolikor je kvaliteta dobra in da je bilo gretje redno vzdrževano, se lahko življenjska doba podaljša tudi za 10 let. 

Zgoraj našteta opozorila so le ena od številnih na katere morate biti pozorni. Velikokrat se zgodi, da tudi ob veliki pazljivosti naletite na slabost, ki je niste predvidevali. Zato se je potrebno zavedati, da boste morali pri nakupu nepremičnine sprejeti določene kompromise. Koliko pa jih bo, boste pa videli šele, ko se boste s tem srečali. 

  • Iskalnik
  • Hitri iskalnik
Išči
Javne dražbe Zadnjih 100 nepremičnin

Moj kotiček