Med agencijsko sodelovanje

Nepremičnine Si21

Članki 2 min. branje

Med agencijsko sodelovanje

Vse večji pomen digitalizacije je prinesel nov val inovacij na področju nepremičninskega trga.

Vse večji pomen digitalizacije je prinesel nov val inovacij na področju nepremičninskega trga. Eden najpomembnejših premikov v tem kontekstu je uvedba MLS (Multiple Listing Service) sistemov, ki prinašajo obsežne spremembe v načinu, kako agencije sodelujejo in trgujejo s nepremičninami.

Kaj je MLS in med agencijsko sodelovanje?

MLS (Multiple Listing Service) je sistem, ki omogoča nepremičninskim agencijam, posrednikom in agentom, da delijo informacije o nepremičninah s širšim krogom sodelujočih v industriji. Gre za centralizirano platformo, ki združuje podatke o različnih nepremičninah, ki so naprodaj ali na voljo za najem v določeni regiji ali geografskem območju.

Princip delovanja MLS sistema je preprost, a hkrati izjemno učinkovit. Agencije in posredniki vpišejo podatke o nepremičninah, ki jih zastopajo, v centralno bazo podatkov. Ti podatki vključujejo informacije o lokaciji, tipu nepremičnine, ceni, opisu, fotografijah in drugih relevantnih informacijah. Nato lahko drugi posredniki in agencije dostopajo do teh informacij prek istega sistema.

V sistemu MLS (Multiple Listing Service) podatki o naročniku ostanejo anonimni, kar pomeni, da niso vidni za druge udeležence, medtem ko vodja posla ostaja agencija, ki ima sklenjeno pogodbo z naročnikom in upravlja s celotnim postopkom prodaje ali najema nepremičnine.

Glavna prednost MLS sistema je v tem, da omogoča enostaven dostop do obsežne baze podatkov o nepremičninah. To pomeni, da lahko nepremičninski strokovnjaki hitro najdejo primerno nepremičnino za svoje stranke, ne da bi morali iskati po več različnih virih ali se zanašati na omejene informacije. Poleg tega omogoča tudi lažje primerjanje različnih ponudb in učinkovitejše posredovanje pri sklepanju poslov.

Poleg tega MLS sistem spodbuja sodelovanje med agencijami in posredniki, saj omogoča deljenje informacij in skupno delovanje v interesu strank. To povečuje preglednost in zaupanje v industriji ter omogoča boljše storitve za stranke. Prav tako zmanjšuje potrebo po ponovnem vnašanju istih podatkov v različne sisteme in s tem zmanjšuje administrativno breme za agente in posrednike.

Vendar pa je treba opozoriti, da MLS sistemi običajno zahtevajo, da se agencije in posredniki zavežejo določenim standardom in pravilom.

To vključuje pravila o kakovosti podatkov, dostopu do sistema, plačilih za uporabo sistema in drugih podrobnostih. Kljub temu pa je večina udeležencev v industriji pripravljena sprejeti te zahteve, saj prinašajo številne koristi v smislu učinkovitosti, preglednosti in boljše storilnosti.

Povečan dostop do podatkov: Ena glavnih prednosti MLS sistema je, da manjše agencije dobijo dostop do izjemno velike količine podatkov o nepremičninah. To omogoča boljše razumevanje trga in potreb strank, kar povečuje učinkovitost njihovega poslovanja.

Hitrejši nepremičninski posli: S sodelovanjem v MLS sistemu se postopek prodaje ali najema nepremičnine pospeši, saj je dostop do informacij enostavnejši in bolj transparenten. To vodi k hitrejšim transakcijam in večji zadovoljstvu strank.

Zmanjšanje stroškov oglaševanja: Sodelovanje v MLS sistemu omogoča agencijam, da zmanjšajo stroške oglaševanja, saj lahko svoje oglase delijo na skupni platformi s številnimi drugimi agencijami. To omogoča bolj učinkovito porabo sredstev za promocijo nepremičnin.

Večja storilnost: Z boljšim dostopom do informacij in hitrejšim potekom poslov se poveča tudi storilnost agencij, saj lahko več časa namenijo kakovostni storitvi strankam namesto administrativnim opravilom.

Sodelovanje in preglednost: Ključnega pomena je, da so agencije vpisane v isti MLS sistem, saj le tako lahko dosežejo polno korist sistema. Sodelovanje na skupni platformi omogoča večjo transparentnost in zaupanje med agencijami ter strankami.

Ena izmed platform, ki ponuja tovrstno sodelovanje in transparentnost, so portali skupine Kabi, ki preko svojih spletnih portalov, kot je Nepremicnine.si21.com, omogoča dostop do široke ponudbe nepremičnin iz različnih regij. Seveda je odločitev, katere nepremičnine se vključijo v sistem izmenjave, odvisna od domene posamezne agencije in pod kakšnimi pogoji želi sodelovati z drugimi.

Prednosti portalov, ki gostijo večje število agencij, so mnoge.

  • Prvič, takšni portali omogočajo večjo raznolikost in obsežnost ponudbe nepremičnin, kar koristi tako posrednikom kot tudi strankam, saj lahko hitreje in lažje najdejo primerne nepremičnine.
  • Drugič, sodelovanje večjega števila agencij na istem portalu povečuje konkurenco in spodbuja kakovost storitev ter znižuje cene posredovanja. Poleg tega agencije lahko izkoristijo sinergijske učinke in izmenjujejo izkušnje ter najboljše prakse, kar vodi k izboljšanju celotne industrije nepremičninskega posredovanja.

Poleg tega, sodelovanje preko takšnih portalov v različnih državah prinaša še dodatne prednosti. Omogoča mednarodno sodelovanje in dostop do različnih trgov nepremičnin, kar razširja poslovne možnosti agencij. Posredniki lahko tako lažje sodelujejo pri transakcijah z nepremičninami v različnih državah, kar olajša postopek kupovanja ali prodaje nepremičnine za stranke, ki iščejo nepremičnine v tujini.

 

Poleg tega je pomembna prednost mednarodnega sodelovanja preko lokalnih agencij njihova sposobnost zagotavljanja strokovnega svetovanja strankam, zlasti na področju lokalne zakonodaje in varnosti nakupa. Lokalne agencije poznajo specifičnosti trga, pravne zahteve in postopke, kar omogoča, da se stranke ustrezno informirajo in pripravijo na morebitna tveganja ali izzive pri nakupu nepremičnine v tujini. S tem se zmanjša tveganje in poveča zaupanje strank v celoten postopek posredovanja.

Portal Nepremicnine.si21.com ponuja odličen primer takšnega mednarodnega sodelovanja. Posredniki lahko preko tega portala sodelujejo iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije ter Črne gore, kar omogoča enostavno izmenjavo informacij, sklenitev poslov in dostop do široke ponudbe nepremičnin v različnih državah. To ustvarja učinkovito in pregledno platformo, ki koristi tako posrednikom kot tudi strankam, ki iščejo nepremičnine na mednarodnem trgu.

MLS sistemi predstavljajo temeljno spremembo v načinu, kako agencije sodelujejo in trgujejo z nepremičninami, s tem pa omogočajo bolj učinkovito, transparentno in storilno uspešno poslovanje.

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite prejemati obvestila o novicah? Prijavite se na naše e-novice: