Sanjate o lastni nepremičnini, nekje ob čudoviti hrvaški obali?

Prelisičite zimo - zdaj je ugoden čas za nakup!

Dragica Sušnik

Članki

Novice_iz_sveta_nepremicnin/01_103

Številke na naših tekočih računih in mesečni dohodki so zelo različni, ampak o nečem sanjamo skoraj vsi, sploh še, ko potrkajo na vrata prvi hladnejši dnevi: o lastni nepremičnini nekje ob morski obali. Ah, kako idilično. In kako trendovsko!

Mogoče se vam misli že nekaj časa pletejo okoli možnosti, mogoče v mislih že opremljate prekrasno stanovanje z razgledno teraso na modrino morja. V to oazo ob morju bi se umaknili med dopustom ali pa kar tako, ko imate pač čas zase. Še lepše bi bilo, če je ta morska obala nekje blizu, oddaljena največ nekaj ur vožnje z avtom, da bi lahko brez skrbi skočili uživat v njo med podaljšanim vikendom ...

 

Saj, kar pomislite: medtem ko večino ljudi na celini zebe, je ob morju vedno vsaj znosno, če že ne prijetno, v povprečju so temperature ob obali zaradi morja, ki deluje kot ščit pred najhujšim kopenskim mrazom, praviloma tudi deset stopinj višje. Medtem ko drugi kidajo dovoze, polne snega, je ta nevšečnost ob morski obali praktično neznana. Edina neprijetnost je burja, pa še ta hitro preide. In kako lepo bi se bilo zbujati v skoraj vedno sončna jutra, brez celinske megle?

Mnogi kupci se v zadnjem času zanimajo za nakup nepremičnine na Hrvaškem.

"Na Hrvaškem je zdaj lažje kupiti nepremičnino kot kdaj prej. Slovenskim državljanom ob nakupu nepremičnine na Hrvaškem ni več treba prositi za dovoljenje hrvaškega pravosodnega ministrstva, pa tudi 'obvoznice', kakršne so se uporabljale doslej, denimo nakup preko podjetja, niso več potrebne," nam je razložil Diego Potočnik, direktor agencije Sonce nepremičnine, ki ima v svoji ponudbi trenutno več kot 900 nepremičnin na območju istrske, primorsko-goranske in zadarske občine, od apartmajev različnih velikosti in na različnih lokacijah, samostojnih ali vrstnih hiš in dvojčkov, do poslovnih prostorov in zazidlivih zemljišč.

"Poudaril bi, da je trenutno čas za nakup nepremičnine na Hrvaškem najbolj ugoden in da se veliko Slovencev prav sedaj odloča za nakup," je dodal Potočnik. "Naša agencija uredi vse od začetka, torej od ogleda nepremičnine, pa do vključno vpisa v zemljiško knjigo in šele takrat zaračunamo provizijo za posredovanje, ko je stranka povsem prepričana, da je vse urejeno."

Nekatere slovenske in tudi hrvaške agencije namreč zaračunavajo provizijo že ob podpisu predpogodbe ali pogodbe, medtem ko je stranka pri Sonce nepremičnine lahko prepričana, da bo nakup nepremičnine izpeljan do konca.

In zakaj se splača prav zdaj kupiti nepremičnino ob hrvaški obali ali v njeni bližini? Po zadnjih raziskavah so cene nepremičnin na Hrvaškem dosegle dno, saj je ponudba novogradenj v vrednosti pod 80.000 evrov že zelo slaba. V zadnjem letu kupci nimajo več na razpolago toliko nepremičnin kot še pred dvemi leti.

Cene nepremičnin ob morju so namreč v zadnjih dveh letih padle za 10 do 30 odstotkov. Kupci na določenih območjih že težje dobijo nepremičnino, ki si jo želijo. Iz ponudbe nepremičnin na določenih območjih je razvidno, da se povprečne cene nepremičnin na Jadranu julija skoraj niso spremenile, medtem ko so se na letni ravni cene znižale za 2,2 odstotka.

V Sonce nepremičnine poudarjajo, da je varnost pri nakupu nepremičnine na prvem mestu: "Priporočamo nakup pri slovenski agenciji, ki uredi vso potrebno dokumentacijo in kupcu s tem prihrani veliko časa in denarja. Storitev naj stranka plača šele, ko bo nepremičnina vpisana v zemljiško knjigo. Odsvetujemo pa nakup neposredno od vlagatelja ali prek hrvaške agencije, saj ni nobenih zagotovil, da bo posel izpeljan. Izberite agencijo, ki dobro pozna hrvaški trg in ima dolgoletne izkušnje na tem področju ter letno tam proda več nepremičnin."

"Samo takšna agencija bo preverila in uredila vso dokumentacijo in bo poslovala v skladu z zakonom o nepremičninskem posredovanju ter hrvaško zakonodajo. Poleg tega mora imeti izbrana agencija pri slovenski zavarovalnici zavarovano odgovornost nepremičninskih posrednikov za Hrvaško."

 

Ob tem je Potočnik tudi tiste, ki trenutno nimajo dovolj privarčevanih sredstev, potolažil z možnostjo najema kredita: "Urejamo namreč kreditiranje nepremičnine preko slovenske banke in možna je tudi zastavitev oziroma hipoteka nepremičnine na Hrvaškem, ki jo nameravate kupiti."

 

Za več informacij glede novosti pri nakupu nepremičnine na Hrvaškem obiščite spletno stran www.sonce-nepremicnine.si ali pokličite na 041/655-922.

 

Foto: arhiv Sonce nepremičnine
 

Dragica Sušnik

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite prejemati obvestila o novicah? Prijavite se na naše e-novice: