Vstopite v Odprte hiše Slovenije

Kaja Todorovič

Članki

Odprte hiše Slovenije

V petek, 21. aprila, se bo začel festival Odprte hiše Slovenije. Odprte hiše Slovenije je praktično že tradicionalen dogodek, ki odpira vrata v slovenske domove in javne ustanove že 8 let. OHS je del skupnosti Open House Worldwide, ki deluje v 34 državah sveta. Namen te nevladne organizacije pa je predstaviti primere dobre arhitekturne prakse v lokalnem okolju čim širši javnosti.

Tema o prostoru in arhitekturi je skromno zastopana v slovenskem prostoru že v času obveznega šolanja, kasnejše ozaveščanje pa je odvisno le še od posameznikovega entuziazma in osebnega zanimanja. Vendar pa to ne spremeni dejstva, da nas arhitektura obdaja povsod, je gradnik našega kraja, kjer živimo in delamo, predvsem pa nam nudi zatočiščei. Tu se odvija večina našega življenja. Zato je pomembno, da znamo prepoznati kvalitetno gradnjo in prostor, da razumemo in znamo oceniti pomembnost in potrebnost investicije v nepremičnino in da se zavedamo odgovornosti do okolja, predvsem pa do družbe v kateri živimo.

Projekt OHS na prijeten način dvignuje raven zavedanja o tem, kaj dobra arhitektura sploh je in kako jo prepoznati.

Festival se odvija po celotni Sloveniji, letos  vrata odpira 70 objektov, tako da izbire ne manjka. Festival OHS se začne v petek, 21.4.2017, in traja do nedelje, 23.4.2017. Ogledi in vodenja po objektih so brezplačni, vendar pa se morate predhodno najaviti, saj je število mest omejeno.

O Odprtih hišah Slovenije in letošnjih izbranih objektih, pa si lahko več preberete na

http://www.odprtehiseslovenije.org

Kaja Todorovič

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite prejemati obvestila o novicah? Prijavite se na naše e-novice: