Rupel: Hrvaška bo morala recipročnost dokazati v praksi

Vir: Dnevnik

Nepremičnine Si21

Novice

Novice_iz_sveta_nepremicnin/d1

LJUBLJANA - Slovensko zunanje ministrstvo je zadovoljno, da je Hrvaška odprla svoj nepremičninski trg za državljane Slovenije, je v Kopru za novinarje poudaril zunanji minister Dimitrij Rupel. Ob tem pa je poudaril, da bo Slovenija "seveda spremljala uresničevanje tega njihovega ukrepa".

Hrvaško zunanje ministrstvo je slovenskemu danes poslalo diplomatsko noto, s katero Hrvaška potrjuje obstoj vzajemnosti glede pridobivanja lastninske pravice na nepremičninah za slovenske državljane in izraža pripravljenost, da slovenskim državljanom omogoči nakup nepremičnin na Hrvaškem. Kot je pojasnil Rupel, je današnja diplomatska nota odgovor hrvaške strani na noto, ki jo je Slovenija poslala, ko je 28. junija lani sprejela zakon o priznavanju vzajemnosti.

Ustaljeni diplomatski ping pong
V vmesnem času je med Slovenijo in Hrvaško "potekalo dopisovanje", saj je bilo "nekaj dodatnih vprašanj s hrvaške in naše strani", je povedal Rupel. Ob tem je dodal, da je Slovenija doslej že rešila nekaj primerov, "približno tri, nekateri pa so še v reševanju". Medtem je prispelo tudi nekaj pritožb, res pa je, da je slovenskih kandidatov, zainteresiranih za nepremičnine na Hrvaškem, precej več, nekaj sto, je poudaril.

"Ko sem se pretekli teden srečal s (hrvaškim) predsednikom vlade Ivom Sanaderjem, sem mu povedal, da vzajemnost ni to, da Slovenija dovoli nakup enakega števila nepremičnin kot Hrvaška, ampak da gre za odpiranje trga," je še poudaril Rupel.

Nepremičnine naj bi lahko kupili takoj
Na vprašanje, kdaj naj bi slovenski državljani lahko začeli kupovati nepremičnine na Hrvaškem, je Rupel odgovoril, da naj bi se to zgodilo takoj. Tudi na Hrvaškem je glede operativnih procesov za izpeljavo nakupov pooblaščeno pravosodno ministrstvo, ki je doslej ves čas spraševalo, ali Slovenija rešuje primer za primerom ali na splošno, stvari pa so sedaj pojasnjene, je poudaril Rupel.

Na novinarsko vprašanje o morebitnih dvostranskih pogovorih o slovensko-hrvaški meji je Rupel odgovoril, da sta imela s Sanaderjem tudi daljši pogovor o odprtih vprašanjih, kot je meja, in upa, da bo imel ta dogodek pozitiven vpliv za vnaprej. Glede pobude, da bi mejni prehod Sečovlje prekategorizirali in tako ne bi bil več mednarodni, pa je Rupel povedal, da je zaenkrat sprejeta le odločitev, da se tovorni promet s Sečovelj preusmeri na Dragonjo. "Glede ostalega ne vem za nobeno radikalno odločitev," je povedal.

Vir: Dnevnik

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite prejemati obvestila o novicah? Prijavite se na naše e-novice: