Davčna reforma na Hrvaškem

Povišanje davkov na počitniške objekte

Nepremičnine Si21

Novice 3 min. branje

Novice-iz-sveta-nepremicnin/travel-2302006

Hrvaška vlada je predstavila obsežno davčno reformo, ki vključuje spremembe devetih davčnih zakonov.

Dobra novica je, da reforma ni vključevala dolgo pričakovanega davka na vse nepremičnine, kar pomeni, da mnogi lastniki nepremičnin lahko mirno zadihajo. Vendar pa se spremembe nanašajo na tiste, ki imajo počitniške objekte, kar je začelo veljati s 1. januarjem 2024.

Do konca tega leta je bil v veljavi stari zakon, kjer je davek na počitniške objekte v razponu od pet do 15 kun (od 0,66 do dveh evrov) na kvadratni meter uporabne površine hiše. Natančen znesek tega davka je določala lokalna skupnost, v kateri se nepremičnina nahaja. Z novim zakonom se maksimalni znesek dvigne na pet evrov na kvadratni meter uporabne površine hiše za dopust. Kljub temu bodo lokalne enote samouprave še naprej določale točen znesek davka, pri čemer bodo morale upoštevati nove zakonsko določene meje.

Za primer, lastnik hiše za dopust z uporabno površino 80 kvadratnih metrov v območju z najvišjim davkom bo po novem zakonu plačeval 400 evrov letnega davka namesto dosedanjih 160 evrov.

Kaj je "počitniški objekt"?

Zakon o financiranju enot lokalne in regionalne samouprave opredeljuje, da davek na počitniške objekte plačujejo pravne in fizične osebe, ki so lastniki teh nepremičnin. Počitniški objekt je vsaka zgradba ali del zgradbe oziroma stanovanje, ki se uporablja občasno ali sezonsko.

Kaj pomeni uporabna površina hiše?

Zakon o lastnini in drugih stvarnih pravicah določa, kako se izračunava uporabna površina stanovanja ali druge samostojne prostore. Uporabna površina je skupna tlorisna površina stanovanja ali prostora, zmanjšana za širino zidov, ki jih prekinjajo. Lokalna samouprava lahko s svojimi predpisi o mestnih in občinskih davkih določi način izračuna uporabne površine počitniškega objekta.

Zakon predvideva tudi oprostitve plačila davka na počitniške objekte.

Med drugim se davek ne plačuje za hiše, ki niso uporabne zaradi vojnih uničenj ali naravnih nesreč, kot so poplave, požari in potresi, ter zaradi starosti in dotrajanosti. Prav tako so oproščene hiše, v katerih so nastanjeni begunci ali izseljenci, ter počitniške enote v lasti lokalnih in regionalnih samoupravnih enot, ki služijo za nastanitev otrok do 15. leta starosti. Lokalna skupnost lahko določi tudi druge oprostitve iz gospodarskih in socialnih razlogov.

Ta reforma prinaša pomembne spremembe za lastnike počitniških objektov, ki bodo morali v prihodnosti plačevati višje davke. Ostali lastniki nepremičnin pa lahko zaenkrat mirno čakajo na morebitne prihodnje reforme.

Izračun davka

Za natančen izračun davka na vašo turistično nepremičnino obiščite povezavo, kjer lahko sami izračunate višino davka glede na nove zakonske določbe.

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite prejemati obvestila o novicah? Prijavite se na naše e-novice: