Kaj storiti, ko ste alergični na svoj dom

Nepremičnine Si21

Novice 2 min. branje

Kaj storiti, ko ste alergični na svoj dom

Ko pomislimo na alergije, običajno pomislimo na cvetni prah spomladi ali neprijetne reakcije na mlečne izdelke. Vendar pa so v mnogih domovih po Združenih državah Amerike prisotni enako moteči alergeni. Milijoni Američanov se vsako leto spopadajo z notranjimi alergijami.

Če veste, kaj iskati, lahko v svojem domu odkrijete alergene, kot so pršice, alergeni za živali, ščurki, plesen ali drugi dražeči dejavniki. Nikomur ni všeč, da bi kihal in se praskal v svojem lastnem domu, zato je toliko bolj pomembno, da prepoznate in odpravite notranje alergene, preden vplivajo na vašo kakovost življenja.

Simptomi notranjih alergij so podobni tistim pri zunanjih alergijah. Nekateri pogosti simptomi alergij vključujejo ponavljajoče se kihanje, srbeče ušesa, srbenje nosu, oči in grlo, zamašen nos ter prozoren izcedek iz nosu. Ti simptomi so običajno posledica histaminskega odziva. Histamin je kemikalija v telesu, ki vam pomaga znebiti se tujih patogenov ali snovi, ki dražijo vaše telo. Histamini želijo te alergene odstraniti iz telesa in kože, zato sprožijo srbenje, kihanje ali celo solzenje oči, da bi odstranili alergen.

Ko doživite alergijsko reakcijo, boste morali prepoznati alergen.

Tu sta dva notranja alergena, ki bi lahko bila vzrok za vaš izcedek iz nosu:

1.Pršice

Vaš dom verjetno že vsebuje pršice, ne glede na to, ali si to želite ali ne. Pršice v hišnem prahu običajno merijo približno četrtino milimetra in se zarijejo v gube in zavese naše posteljnine ter drugih tkanin, da bi zaužile majhne luske človeške kože, ki jih ljudje vsakodnevno izločajo. Živijo v preprogah, oblazinjenem pohištvu, še posebej pa v posteljnini. Pršice v hišnem prahu uspevajo v območjih z nizko nadmorsko višino in visoko vlažnostjo, kar naredi to področje idealno mesto za razmnoževanje teh drobnih bitij.

Pršice v hišnem prahu spadajo med najpogostejše notranje alergene. Mrtve pršice in odpadki pršic lahko sprožijo histaminski odziv in povzročijo težave. Čeprav je nemogoče izkoreniniti vse pršice v domu, lahko naredite več okoljskih sprememb, da zmanjšate njihovo število in količino pršičjih iztrebkov. Ker pršice uživajo v vlažnem podnebju, vam lahko razvlažilniki zraka ali klimatske naprave pomagajo. Kjer je mogoče, odstranite preproge in redno sesajte preproge. Ker veliko časa preživite s spanjem v svoji spalnici, je pomembno, da tam upravljate raven pršic. Posteljnino redno perite vsaj enkrat na teden v vroči vodi in svojo vzmetnico ter ležišče zaščitite s hermetičnimi prevlekami.

2.Alergeni za živali

Kljub pogostemu prepričanju in propagandi prodajalcev hišnih ljubljenčkov ni "hipoalergenih" hišnih ljubljenčkov. Ljudje lahko razvijejo alergije na katero koli dlakavo žival, vključno s psi, mačkami, dihurji, majhnimi sladkorji, morskimi prašički, hrčki in drugimi. Poleg tega ljudje niso alergični na živalino dlako, ampak na alergene, ki se nahajajo v njihovi slini, bolhe, prhljaju (mrtev kožni delci) ali urinu. Precej enostavno je ugotoviti, ali imate alergijo na žival, in sicer tako, da žival odstranite iz svojega okolja. Če se simptomi izboljšajo, to kaže na to, da je vaš kosmati prijatelj lahko vzrok za vaše alergije.

Ko gre za zmanjševanje simptomov alergij na živali, lahko prilagajanje okolja zagotovo pomaga. Razmislite o tem, da bi živali hranili na prostem ali vsaj stran od območja, kjer spite in preživljate veliko časa. Prosite ne alergičnega sostanovalca ali družinskega člana, naj redno čisti kletko ali bivalno območje vaše živali, da bi zmanjšali izpostavljenost prhljaju ali slini.

3.Plesen

Čeprav lahko nekatere vrste plesni zelo škodujejo vam in vašemu zdravju, notranja plesen ni tako pogost alergen, kot bi morda pričakovali. Čeprav je manj pogosta,. je še vedno pomembno, da se zavedate potencialnega alergena in se zaščitite.

Notranja plesen običajno potrebuje vlago in visoko vlažnost, zato lahko razvlažilniki zraka in klimatske naprave pomagajo. Poskrbite, da v vaših kopalnicah, kuhinji, na strehi, oknih, vratih in drugih delih hiše, ki bi lahko bili izpostavljeni vodi, ni puščanj. Vlažni prostori, kot sta kopalnica in kuhinja, bi morali imeti iztočne ventilatorje.

Če ne morete sami ugotoviti, kaj povzroča vaše notranje alergije, se ne obremenjujte. Alergije na pršice v hišnem prahu je težje prepoznati kot alergijo na mačke. Alergičarji ponujajo testiranje kože z različnimi običajnimi alergeni, ki vam lahko pomaga omejiti, kaj bi lahko povzročalo vaše alergijske simptome. Testiranje alergij tudi odpravlja nevarnost napačne diagnoze. Ni nenavadno, da ljudje, vključno z zdravniki, zamenjujejo vašo alergijo za nekaj drugega.

Ko odkrijete vir svojih alergij, obstajajo trije glavni načini za zmanjšanje simptomov alergij. Prvi je okoljski nadzor. Če veste, da ste alergični na živali, sprejmite ukrepe za zmanjšanje izpostavljenosti. Če ste alergični na pršice, razmislite o pogostejšem pranju posteljnine in sesanju preprog. Dosledne prilagoditve okolja lahko izjemno pomagajo pri zmanjševanju simptomov alergij. V nekaterih primerih prilagoditev okolja ni mogoča. Ne vsakdo želi znebiti družinskega ljubljenčka ali nenehno prati svoje postelje, kar je povsem razumljivo. Tu pridejo v poštev zdravila. Na voljo je široka paleta zdravil za alergije in astmo, ki lahko pomagajo obvladovati simptome alergij. To lahko vključuje inhalatorje, nosne pršila, tablete in še več. Zdravila ne bodo odpravila vaše alergije, vendar vam lahko ponudijo nekaj prožnosti in olajšanja od simptomov. Zadnji pristop za zdravljenje simptomov alergij so alergijske injekcije. Alergijske injekcije se razlikujejo od zdravil, saj namesto upravljanja simptomov alergij učijo vaš imunski sistem, kako tolerirati alergene.

4. Alergija na vgrajene gradbene materiale: Skriti dražeči dejavniki v vašem domu

Ko pomislimo na alergije v svojem domu, pogosto pomislimo na pršice, plesen, dlako živali in druge očitne alergene. Vendar pa obstaja še ena vrsta alergije, ki je manj znana, a prav tako lahko povzroči resne težave - alergija na vgrajene gradbene materiale.

Ko govorimo o vgrajenih gradbenih materialih, gre predvsem za snovi in elemente, ki sestavljajo naš dom, kot so les, plesen v stenah, izolacijski materiali, barve, lepila, talne obloge in še mnogo drugega. Alergija na te materiale se morda ne pojavi takoj, ampak se lahko razvije skozi čas, ko smo izpostavljeni določenim dražečim snovem.

Simptomi alergije na vgrajene gradbene materiale

 • Simptomi alergije na vgrajene gradbene materiale se lahko razlikujejo od osebe do osebe, vendar nekateri pogosti znaki vključujejo:
 • Težko dihanje: Prah in kemikalije, ki se sproščajo iz gradbenih materialov, lahko dražijo dihalne poti in povzročijo težave z dihanjem, kot je kašelj ali piskanje.
 • Izpuščaji in srbenje: Stik s snovmi, kot so formaldehid v lepilih ali določene barvne kemikalije, lahko povzroči alergijske izpuščaje in srbenje kože.
 • Slabost in utrujenost: Dolgotrajna izpostavljenost alergenom v gradbenih materialih lahko vodi v splošno slabo počutje, utrujenost in bolečine v mišicah.
 • Pogosti glavoboli: Kemikalije, kot so ogljikov monoksid ali onesnaževalci zraka v notranjih prostorih, lahko povzročijo pogoste glavobole.
 • Pogosti prehladi: Oslabel imunski sistem, ki ga povzroča alergija na gradbene materiale, lahko poveča dovzetnost za pogoste prehlade.

Kaj povzroča alergijo na vgrajene gradbene materiale

Alergija na gradbene materiale je posledica izpostavljenosti določenim snovem, ki se sproščajo iz materialov v vašem domu. Nekatere pogoste sestavine gradbenih materialov, ki lahko povzročijo alergijske reakcije, vključujejo:

 • Formaldehid: Ta kemikalija se pogosto uporablja v lepilih, iverki in drugih gradbenih materialih. Povzroča lahko draženje oči, kože in dihalnih poti.
 • Plesen: Plesen, ki se razvije v vlažnih ali slabih prezračevanih prostorih, lahko povzroči alergije in dihalne težave.
 • Kemikalije za barvanje: Določene kemikalije, ki se uporabljajo v barvah in lakovih, lahko povzročijo alergijske izpuščaje in dihalne težave.
 • Lesni prah: Lesni prah, ki se sprošča iz lesenih površin ali talnih oblog, lahko sproži alergijske reakcije pri nekaterih ljudeh.
 • Amoniak: Ta kemikalija se uporablja v čistilih in lahko povzroči draženje dihalnih poti.

Kako se zaščititi pred alergijo na gradbene materiale

Če sumite, da ste alergični na gradbene materiale, je pomembno, da sprejmete ustrezne ukrepe za zaščito svojega zdravja.

Tu je nekaj koristnih nasvetov:

 • Izogibajte se izpostavljenosti: Poskusite se izogibati prostorom, kjer so uporabljeni gradbeni materiali, ki vam povzročajo težave. Če je mogoče, prosite nekoga drugega, da opravi dela, ki bi vas lahko izpostavila alergenom.
 • Uporabljajte zaščitno opremo: Če morate delati z gradbenimi materiali, nosite zaščitno opremo, kot so respiratorji, očala in rokavice, da zmanjšate izpostavljenost alergenom.
 • Izboljšajte prezračevanje: Zagotovite dobro prezračevanje prostorov, kjer se nahajajo gradbeni materiali. S svežim zrakom boste zmanjšali koncentracijo alergenov.
 • Uporabljajte nizkoemisijske materiale: Pri izbiri gradbenih materialov za svoj dom se odločite za tiste, ki so označeni kot "nizkoemisijski" in vsebujejo manj dražečih kemikalij.
 • Posvetujte se z zdravnikom: Če imate hude simptome alergije na gradbene materiale, se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo pomagal ugotoviti vzrok in vam predpisal ustrezno zdravljenje.

Alergija na vgrajene gradbene materiale je resen problem, ki lahko vpliva na kakovost vašega življenja. Z ustrezno previdnostjo in osveščenostjo lahko zmanjšate izpostavljenost alergenom in izboljšate svoje počutje v domačem okolju. Če pa sumite, da imate alergijo na gradbene materiale, ne oklevajte, da poiščete pomoč specialista, ki vam bo pomagal pri obvladovanju težav.

Pomembno je razumeti, da se alergije na gradbene materiale lahko razvijejo s časom, zato je nujno, da spremljate svoje zdravje in bodite pozorni na znake alergijskih reakcij, kot so težko dihanje, srbenje kože ali izcedek iz nosu. Z zgodnjim prepoznavanjem in ukrepanjem lahko preprečite, da bi se alergija na gradbene materiale poslabšala in negativno vplivala na vaše vsakodnevno življenje.

V primeru, da nameravate izvajati gradbena dela ali prenove v svojem domu, je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom ali strokovnjakom za notranje alergene. Ti strokovnjaki vam lahko pomagajo prepoznati potencialne alergene v gradbenih materialih in svetovati o najboljših pristopih k zmanjšanju tveganja za alergijske reakcije.

Ne pozabite, da se alergija na gradbene materiale ne sme ignorirati. Z ustrezno osveščenostjo, previdnostjo in strokovnim svetovanjem lahko živite v domačem okolju, ki je bolj prijazno do vašega zdravja, tudi če ste nagnjeni k alergijam na gradbene materiale. Vaš dom bi moral biti prostor udobja in varnosti, zato poskrbite, da bo tako tudi ostalo, kljub morebitnim alergijskim izzivom.

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite prejemati obvestila o novicah? Prijavite se na naše e-novice: