Kako lahko s sončno elektrarno povečate vrednost svojega doma?

Nepremičnine Si21

Novice 3 min. branje

Kako lahko s sončno elektrarno povečate vrednost svojega doma?

Sončna elektrarna ima veliko prednosti. Ena izmed njih je tudi ta, da boste z njeno namestitvijo povečali vrednost vaše nepremičnine. Preverite, kako.

Z naraščajočimi računi za električno energijo in zaskrbljenostjo zaradi podnebnih sprememb, je povpraševanje po obnovljivih virih energije vse večje. Sončna elektrarna je za marsikoga velika naložba, ki pa se vam hitro povrne in tudi dvigne vrednost vaše nepremičnine.

Sončne elektrarne – ključ do čiste energije

O sončnih elektrarnah je v zadnjem času veliko govora. Glavni razlog temu so napovedane spremembe v obračunavanju električne energije, zaradi česar marsikdo pričakuje nekoliko višje račune za električno energijo. Če k temu dodamo še vedno večje zavedanje po rabi čiste energije, ni nič presenetljivega, da je povpraševanje po sončnih elektrarnah vedno večje.

Sončne elektrarne so naprave, ki sevanje sonca pretvarjajo v električni tok, primeren za uporabo v gospodinjstvih. Količina proizvedene električne energije pa je pri tem v največji meri odvisna od moči elektrarne, osončenosti, pozicije, zunanje temperature in tudi vrste sončne elektrarne.

Balkonska sončna elektrarna in njene prednosti

Zaradi velikega povpraševanja po sončnih elektrarnah, poznamo danes veliko različnih vrst sončnih elektrarn, ki ustrezajo potrebam in finančnim zmožnostim vsakega posameznika.

Med njimi so tudi balkonske sončne elektrarne, katerih posebnost je ta, da jih lahko preprosto namestite na balkon, vrt ali nadstrešek – pomembno je le, da so nameščene blizu zunanje vtičnice.

ultralahka-balkonska-soncna-elektrarna

 

Balkonske sončne elektrarne prav tako vključujejo solarne module in razsmernik ter sončno energijo pretvarjajo v električni tok. To pomeni, da imajo te kompaktne naprave za uporabnike številne prednosti:

  • Zmanjšanje stroškov za električno energijo: Balkonska sončna elektrarna vam omogoča proizvodnjo lastne električne energije, zato boste na letni ravni zagotovo prihranili pri stroških za elektriko.
  • Enostavna namestitev: Ker pa delujejo po principu »plug-and-play«, je njihova namestitev in uporaba zelo enostavna. Potrebujete le primeren prostor, ki je blizu zunanje vtičnice.
  • Večja neodvisnost od javnega omrežja: Balkonska sončna elektrarna vam omogoča stalno oskrbo z električno energijo, ki je neodvisna od javnega omrežja.
  • Postavitev brez birokracije: Za balkonsko sončno elektrarno ne potrebujete nobenega soglasja ali dovoljenja. Vse, kar morate storiti je, da distributerja električne energije obvestite o priklopu.
  • Tiho delovanje brez izpustov ogljikovega dioksida: Balkonska sončna elektrarna ne povzroča nobenega hrupa, prav tako pa v ozračje ne spušča nobenih emisiji ogljikovega dioksida. Z njo boste zagotovo prispevali svoj del k ohranjanju čistejšega in zelenega okolja.

Kako sončna elektrarna poveča vrednost doma

Videli smo, da ima postavitev sončne elektrarne lahko ogromno koristi. Več kot očitno je, da je to ena pametnejših in varnejših naložb, saj vam na dolgi rok prinaša prihranke, poleg tega pa poveča tudi vrednost same nepremičnine.

Številne raziskave v tujini so pokazale, da so nepremičnine s sončnimi elektrarnami ob prodaji dosegale precej višje cene in da so kupci za takšne nepremičnine pripravljeni plačati več. In ne samo, da boste takšno nepremičnino lahko prodali za več denarja, ampak bo zagotovo tudi hitreje prodana.

prednost-postavitve-balkonske-soncne-elektrarne

 

In verjetno vas že zanima, zakaj je temu tako?

  • Sončna elektrarna poskrbi za privlačen izgled nepremičnine: Postavitev sončne elektrarne poveča celotno vrednost nepremičnine že zaradi tega, ker so takšni domovi na pogled veliko bolj privlačni. Sončni paneli poskrbijo za moderen in sodoben izgled, kupci pa so za takšne nepremičnine pripravljeni plačati več, saj bodo bivali v sodobnem, energetsko varčnem in privlačnem domu.
  • Sončna elektrarna zagotavlja nižje obratovalne stroške: Če se postavite v vlogo kupca in imate na voljo dve poponoma enaki nepremičnini, le s to razliko, da ima ena sončno elektrarno, druga pa ne, boste zagotovo najprej pomislili na to, kakšni so obratovalni stroški. In kljub temu, da je morda nepremičnina s sončno elektrarno dražja, pa boste kot kupec z njo dolgoročno prihranili, saj bodo stroški za električno energijo bistveno manjši. Ta podatek pa je toliko bolj pomemben, saj so cene električne energije vedno večje.
  • Sončna elektrarna je odraz večje okoljske ozaveščenosti: V današnjem času, ko je okoljska ozaveščenost vse bolj pomembna, je nepremičnina s sončno elektrarno toliko bolj privlačna. Kupci nepremičnin so vedno bolj pozorni na to, da iščejo okolju prijazne možnosti, kar sončna elektrarna zagotovo je.

Več kot očitno je, da sončna elektrarna poveča vrednost nepremičnine, zato se investicija v sončno elektrarno zagotovo splača. Z izkoriščanjem energije sonca boste povečali zanimanje kupcev, lahko postavili višjo ceno in nepremičnino tudi hitreje prodali.

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite prejemati obvestila o novicah? Prijavite se na naše e-novice: