Kako prepoznati prevaro pri najemu stanovanja

Nepremičnine Si21

Novice 3 min. branje

Kako prepoznati prevaro pri najemu stanovanja

Najemniške prevare so pogosto zasnovane tako, da od zainteresiranih najemnikov ukradejo denar. Prevaranti poskušajo pridobiti varščino ali plačilo za vselitev, ne da bi najemniki kdaj videli stanovanje ali najemno enoto, pri čemer obdržijo denar brez namena, da bi enoto oddali v najem.

Da bi se izognili takšnim prevaram, vam predstavljamo opozorilne znake, načine za preprečevanje prevar in kaj storiti, če ste žrtev lažne najemniške ponudbe.

 

Kako prepoznati prevaro pri najemu stanovanja?

Tukaj je sedem opozorilnih znakov, na katere morajo biti najemniki pozorni pri iskanju stanovanja.

1. Ne želijo se srečati z vami osebno

Če oseba, ki je objavila oglas za oddajo stanovanja, pravi, da se ne more srečati z vami osebno, je to vedno slab znak. Tudi če se ne morete srečati osebno, bi morali vedno zahtevati ogled stanovanja, da se prepričate, da nepremičnina resnično obstaja.

Dober najemodajalec bo poskrbel, da se lahko srečate osebno, da lahko tudi on pridobi zaupanje v vas kot najemnika. Po drugi strani pa prevaranti običajno ne želijo srečanja, ker ne želijo, da jih prijavite.

Na eno stanovanje je po navadi več zainteresiranih kandidatov, zato najemodajalci skrbno izbirajo, komu bodo oddali stanovanje. Po navadi zaupajo to nalogo nepremičninski agenciji. Agent se vam na ogledu izkaže s svojo izkaznico ali licenco.

Dober najemodajalec bo poskrbel, da se lahko srečate osebno, da lahko tudi on pridobi zaupanje v vas kot najemnika. Po drugi strani pa prevaranti običajno ne želijo srečanja, ker ne želijo, da jih prijavite.

Če se nekdo predstavlja kot pooblaščenec lastnika nepremičnine, je ključno, da zahtevate notarsko overjeno pooblastilo. To pooblastilo mora jasno navajati, za kakšne specifične namene je pooblaščena oseba, kot je na primer oddaja nepremičnine v najem.

Notarsko overjeno pooblastilo je pravno veljavno dokument in zagotavlja, da oseba dejansko ima pooblastilo za dejanja v imenu lastnika. Brez takšnega dokumenta tvegate, da bi bili vpleteni v neprijetnosti ali celo v prevare, zato je pametno biti pozoren na ta pomemben korak pri najemu nepremičnine.

2. Želijo, da se takoj vselite brez ogleda nepremičnine

Tudi če se srečate z osebo, ki trdi, da je najemodajalec, morate vedno videti nepremičnino, preden podpišete najemno pogodbo ali pošljete denar. Enostavno je ponarediti nepremičninski oglas, zato je najbolje videti nepremičnino osebno in se prepričati, da je res na voljo.

V večini najemniških prevar oglaševalec dejansko nima dostopa do notranjosti nepremičnine. Če vam najemodajalec naroči, da si ogledate nepremičnino tako, da se sprehodite okoli zunanjosti po vaši želji, je to skoraj zagotovo prevara.

Če ste v neprijetnem položaju in potrebujete stanovanje takoj, bodite še posebej previdni. Nepremičnine, ki so takoj na voljo, so lahko prevare ali znak neorganiziranega najemodajalca.

3. Zahtevajo najemnino ali varščino pred podpisom pogodbe

Jasen znak, da je stanovanje, ki ga gledate, prevara, je, če upravnik nepremičnine, najemodajalec ali nepremičninski agent zahteva najemnino ali varščino pred podpisom pogodbe.

Kot potencialni najemnik nikoli ne bi smeli biti pozvani, da plačate večjo vsoto denarja, preden vidite in podpišete najemno pogodbo. 

Nikoli ne pošiljajte ali nakazujte denarja nikomur, če niste podpisali pogodbe. V nekaterih primerih bo prevarant trdil, da živi v tujini in potrebuje, da mu pošljete denar v zameno za ključe. V še bolj nevarnem scenariju boste morda pozvani, da nakazujete denar nekomu, s katerim ste govorili le prek spleta. Ne pozabite, da bi moral kdorkoli, ki ne živi blizu najemne enote, imeti nekoga, kot je upravnik nepremičnine ali nepremičninski agent, ki živi v bližini in lahko ureja te logistične zadeve.

V takih primerih prijavite oglas kot lažen in prenehajte z vsemi komunikacijami.

4. Cena je preveč ugodna

Kadar koli vidite ceno, ki se zdi preveč dobra, da bi bila resnična, verjetno je. Nepremičnina, ki je cenjena bistveno pod tržno vrednostjo na vašem območju, bi morala biti takojšnja rdeča zastavica.

Takšne nepremičnine so lahko vaba, kjer lastnik uporablja nizko najemnino, da pritegne potencialne najemnike, preden nenadoma umakne oglas in ga zamenja s podobno, a dražjo enoto. Spodbuda, da hitro ukrepate, preden je ni več, lahko povzroči, da najemniki hitro podpišejo najemno pogodbo, kljub spremembi cene.

Da bi ugotovili, ali je enota poštena tržna vrednost ali prevara, vedno opravite svojo raziskavo o cenah najemnin za enote primerljive lokacije, velikosti in opremljenosti, da dobite dobro predstavo o tem, po kakšni ceni se najemajo nepremičnine na določenem območju.

Čeprav je najemnina pod tržno vrednostjo znak morebitne prevare, to ne pomeni nujno, da je oglas zagotovo lažen. Upoštevajte, da lastnik nepremičnine morda ne pozna poštene tržne cene najemnine, morda oddaja enoto zunaj vrhunske sezone selitev ali pa je enota v kakršnem koli pomanjkljivem stanju (na primer blizu hrupne avtoceste).

5. Oglas ima tipkarske napake, slabo slovnico ali prekomerno ločila

Pazite na oglase, ki so polni napak. Resni najemodajalci ali upravniki nepremičnin si bodo vzeli čas, da napišejo spodoben oglas in ga tudi lektorirajo. Če naletite na najemniški oglas, ki je poln tipkarskih napak, slabe slovnice in vsebuje prekomerna ločila ali velike črke, je bil verjetno ustvarjen s strani prevaranta.

6. Ni postopka preverjanja najemnika

Kot najemnik želite najeti pri kakovostnem, odzivnem najemodajalcu, ki dela stvari "pravilno". Profesionalni najemodajalci skoraj vedno imajo določen postopek preverjanja najemnikov, ki ga upoštevajo, da izberejo najemnike, ki bodo lahko plačevali najemnino in skrbeli za njihovo nepremičnino.

7. Želijo, da podpišete nepopolno pogodbo

En razlog, zakaj mora vsak najemnik prebrati novo najemno pogodbo, je, da preveri, ali je popolna ali ne. Najemodajalec ali upravnik nepremičnine, ki vas prosi, da podpišete nepopolno pogodbo, nima v mislih vaših najboljših interesov, saj lahko kadar koli spremeni pogodbo, ne da bi vas o tem obvestil.

Z natančnim pregledom pogodbe, da zagotovite, da ni praznih prostorov, nejasnih zapisov ali nepopolnih stavkov, poskrbite, da ne boste oškodovani zaradi manipulirane pogodbe v prihodnosti.

3 načini za izogibanje najemniškim prevaram

Preden se odločite za najem nepremičnine, poskrbite, da boste:

  • Temeljito preverili oglas: z uporabo zgornjih nasvetov se prepričajte, da je oglas, ki ga obravnavate, legitimen. Če obstajajo kakršni koli opozorilni znaki ali značilnosti prevare, ga preskočite. 
  • Srečali najemodajalca osebno: pomembno je, da se srečate z osebo, od katere najemate. Se boste dobro razumeli? Ali se zdi prijazen in motiviran, da vam odda stanovanje? In najpomembneje, ali je najemodajalec ali upravnik nepremičnine legitimen in resničen?
  • Videli ste nepremičnino osebno: to je lahko časovno zamuden korak, vendar vam bo ogled najemne enote v živo pokazal, da nepremičnina obstaja in vam dal dobro predstavo o tem, ali želite tam živeti, preden podpišete pogodbo. Prav tako boste ob ogledu spoznali najemodajalca ali upravnika nepremičnine, kar vam bo pomagalo izvedeti več o njihovi osebnosti in profesionalnosti.

Primer

Pred kratkim sem na spletu naletel na privlačen oglas za oddajo stanovanja v središču mesta. Stanovanje je bilo opisano kot odlično opremljeno, takoj vseljivo in po zelo ugodni ceni, ki je bila precej nižja od povprečja za to območje. Oglas je vseboval tudi privlačne fotografije notranjosti, ki so kazale moderno in prostorno stanovanje.

Ko sem poskušal poklicati številko, objavljeno v oglasu, sem bil presenečen, da je bila nedosegljiva. Neobupan, sem poslal e-pošto na naslov, naveden v oglasu. Odgovor sem prejel kmalu zatem, v katerem je lastnik stanovanja trdil, da je trenutno v tujini, vendar mi lahko kljub temu pošlje pogodbo in ključe prek pošte.

V svojem sporočilu je poudaril, da je za rezervacijo potrebno nakazati določen znesek denarja in da mi bo po prejemu plačila poslal dokumente. Omenil je tudi, da uporablja platformo za rezervacije, ki jo poznam, kar je poskušalo zagotoviti njegovo verodostojnost.

Ker sem bil že prej seznanjen s temi vrstami prevarami, sem bil previden. Cena stanovanja je bila prenizka glede na trenutni trg, odsotnost lastnika in zahteva po predplačilu pa sta bili dodatni rdeči zastavi. Odločil sem se, da ne bom nadaljeval s to ponudbo in sem prekinil komunikacijo.

Ta primer ponazarja, kako prevaranti uporabljajo lažne oglase za najem stanovanj, da bi pridobili denar od naivnih najemnikov. Pomembno je biti pozoren na opozorilne znake, kot so nedosegljive telefonske številke, zahteva po predplačilu brez ogleda nepremičnine ter nenavadno nizka cena za stanovanje na trgu. Vedno je priporočljivo, da se pred oddajo kakršnega koli plačila osebno srečate z najemodajalcem in si ogledate stanovanje v živo.

Poleg tega je pomembno, da tudi ob ogledu stanovanja preverite zemljiško knjižno stanje nepremičnine. To vam lahko zagotovi, da oseba, s katero sklepate najemno pogodbo, dejansko ima pravico oddajati to stanovanje.

Obstajajo primeri, ko najemniki sami oddajajo stanovanje, čeprav za to nimajo ustrezne pravice ali dovoljenja lastnika. Takšne situacije lahko privedejo do pravnih zapletov in nepričakovanih težav med najemnim razmerjem.

Zato je pri iskanju najemnega stanovanja bistvenega pomena, da se ne osredotočite samo na videz in ceno, temveč tudi na zakonitost samega najema. Preverjanje zemljiške knjige vam lahko pomaga preprečiti morebitne težave in zagotoviti, da boste sklenili varno in zakonito najemno pogodbo.

Poleg tega je pomembno opozoriti, da če je oglas objavljen na nepremičninskem portalu, to še ne zagotavlja, da je bil oglas preverjen ali potrjen s strani portala. Nepremičninski portali običajno ne opravljajo podrobne preverbe vsebine oglasov, ki jih objavljajo, zato lahko naletite na oglase, ki niso preverjeni ali so morebiti celo lažni.

Najbolje je, da se obrnete na licencirane nepremičninske posrednike ali agencije, ki imajo vlogo pri preverjanju legitimnosti in zakonitosti najemnih ponudb. Ti posredniki pogosto preverjajo lastništvo nepremičnin, preverjajo pristnost lastnikov ali upravnikov ter vam lahko zagotovijo večjo varnost in zaščito pred potencialnimi prevarami. Pri iskanju stanovanja je pametno uporabiti vse razpoložljive vire in preveriti vse podrobnosti, da se izognete morebitnim težavam v prihodnosti.

Nakazilo denarja preko booking.com ali drugih platform

Če najemodajalec ali oseba, ki ponuja stanovanje, zahteva, da se avtorizacija ali plačilo izvede preko platforme, kot je booking.com, je to lahko rdeča zastava za morebitno prevare.

Platforme, kot je booking.com, niso običajno namenjene za najem dolgoročnih stanovanj, temveč za rezervacije hotelov, počitniških apartmajev in podobno. Zahteve za plačilo preko teh platform lahko pomenijo, da oseba poskuša izkoristiti varnostno infrastrukturo in ugled takšnih platform, da bi pridobila vaše zaupanje in denar.

Najem stanovanja preko takšnih platform ni običajna praksa in lahko kaže na nezakonito ali vsaj dvomljivo ponudbo. Poleg tega so transakcije preko teh platform običajno namenjene za krajše bivanje in nimajo ustreznih mehanizmov za zaščito najemnikov v primeru dolgoročnih najemov. Zato je priporočljivo, da prekinete komunikacijo s takšnimi ponudniki in iščete alternativne načine za najem stanovanja, ki vam omogočajo boljšo zaščito in preglednost pri transakcijah.

Kaj storiti, če ste žrtev najemniške prevare?

Če ste žrtev najemniške prevare, poskrbite, da boste:

Oddali prijavo na Spletno prijavno točko SI-CERT: to je vladna agencija, ki omogoča posameznikom prijavo spletnih prevar. Sodelujejo z lokalnimi oblastmi in drugimi organi za pomoč pri obvladovanju in reševanju internetnih prevar, kot so najemniške prevare.

Najemniške prevare so lahko zelo stresne in finančno obremenjujoče. Pomembno je, da ste med iskanjem novega doma pozorni na opozorilne znake, da se zaščitite pred morebitnimi prevarami. Vedno preverite legitimnost najemodajalca in nepremičnine ter nikoli ne pošiljajte denarja, preden podpišete pogodbo in vidite nepremičnino v živo.

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite prejemati obvestila o novicah? Prijavite se na naše e-novice: