Zaradi razmer v svetu prihaja energetska kriza. Si želite prihraniti pri računu za elektriko?

Nasveti kako prihraniti pri računu za elektriko

Nepremičnine Si21

Novice 5 min. branje

Kako prihraniti pri računu za elektriko

Si želite prihraniti pri računu za elektriko? Potem ste prišli na pravi naslov, v tem članku vam bomo predstavili nekaj nasvetov, s katerimi lahko prihranite in zmanjšate vaš račun za elektriko. Prihranite lahko tudi več kot 20%, kar na letni osnovi predstavlja zelo velik prihranek.

Kako prihraniti pri računu za elektriko v vašem domu?

Enaka pravila za varčevanje z električno energijo veljajo tako za stanovanje kot tudi za hiše, tako da je vseeno v kakšni nepremičnini živite. Osredotočili se bomo na optimizirano oz. zmanjšano porabo osvetljave, vode, električnih naprav in kako lahko merite vaš napredek. Spodaj smo pripravili nekaj praktičnih primerov:

1. Revizija trenutnega stanja električne energije

Predno boste začeli z implementacijo spremenjenih navad pri porabi električne energije, morate najprej opraviti revizijo trenutnega stanja in koliko električne energije sploh porabite. Na spletu obstajajo različne aplikacije, ki vam lahko pomagajo pri izračunu trenutne porabe električne energije, tako da si za začetek lahko pomagate z njimi. Druga možnost je, da najamete strokovnjaka, ki bo opravil dejanske meritve v vašem domu.

Po zaključku revizije boste dobili jasnejšo sliko, kaj so največji porabniki električne energije in boste lahko ustrezno ukrepali.

2. Menjava ponudnika električne energije

Najlažji način prihranka na računu za elektriko, brez spreminjanja navad porabe, je menjava ponudnika električne energije. Če se odločite za ta korak, vam svetujemo, da primerjate cene različnih ponudnikov in njihovih režimov. Na ta način boste videli kdo je najugodnejši in za vas najprimernejši.

Poleg tega določeni ponudniki ponujajo možnost, digitalnega vodenja vašega računa. To pomeni, da vam račune ne pošiljajo v fizični obliki ampak ga dobite na mail oz . na uporabniški profil na spletni strani elektro podjetja, kjer vidite tudi stanje preteklih porab, itd.

3. Prevzemite nadzor nad osvetlitvijo

Naj vam postane navada ugašanja luči, da ko zapustite sobo. Vemo, da je to že “ponarodel” nasvet, vendar je še kako učinkovit.

Ogromno lahko prihranimo že z menjavo luči. Tukaj imamo v mislih, da obstoječe sijalke zamenjate z energetsko učinkovitimi LED lučmi. LED svetila so do 85% energetsko bolj učinkovita, kot navadna svetila, poleg tega pa je njihova življenjska doba do 15x daljša.

4. Optimizirajte porabo vode

Zelo velik porabnik električne energije je ogrevanje tople vode. Porabo tople vode pa lahko enostavno optimizirate.

Najučinkovitejši nasvet je, da skrajšate čas tuširanja oz. prhanja. V primeru skrajšnja tuširanja za 2 minuti prihranite do 23l vode pri enem samem tuširanju. Pri letni porabi lahko tako v primeru vsakodnevnega tuširanja prihranite do 8400l vode, kar je velik prihranek pri računu za elektriko, kot tudi velik prihranek pri računu za vodo. Poleg tega pa se obnašate še bolj ekološko.

Prihranite lahko tudi z menjavo glave za tuširanje. Obstajajo varčne glave za tuširanje, ki optimizirajo pri porabi vode, vi pa tega ne občutite, ko se tuširate, saj ne vpliva na vodni pritisk.

Če za ogrevanje vode uporabljate električni bojler, potem vam svetujemo, da vodo ogrejete na nižjo temperaturo. Bojler omogoča, da vodo segrejete tudi do 80 in več stopinj. Ni potrebe, da tako močno ogrejete vodo, zato priporočamo, da nastavite ogrevanje vode na 60 stopinj. Kot uporabnik ne boste občutili razlike pri tuširanju, boste pa vsekakor pri nižjem računu za ogrevanje.

5. Ugašajte vaše električne naprave

Veliko električnih naprav se samodejno ugasne. Vendar večina teh se ne ugasne, ampak gredo v stanje pripravljenosti. Stanje pripravljenosti pa je porabnik energije, čeprav manjši, kot takrat, ko je naprava vključena.

6. Uporabljajte pametni termostat

Ogrevanje doma predstavlja enega največjih porabnikov električne energije. Zato je priporočljiva uporaba pametnega termostata. Z znižanjem temperature ogrevanja za 2 stopinji, lahko prihranite do 5% na vašem računu za elektriko.

Poleg tega poskrbite, da boste imeli postavljen termostat na pravem mestu. Najboljše mesto za termostat je notranja stena vašega doma, ki ni neposredno obsijana s soncem in ni blizu, oken, vrat in kuhinje.

7. Spremenite navade pranja oblačil in pomivanje posode

Za znižanje porabe električne energije pri pranju oblačil in pomivanju posode vam priporočamo:

  • Perite in pomivate samo takrat, ko stroj napolnite do konca
  • Vaša oblačila perite pri nižji temperaturi, saj je velik porabnik energije ogrevanje vode
  • V kolikor imate možnost, posušite vaše perilo na obešalnikih in ne v sušilnem stroju
  • Uporabite eko načine pomivanja in pranja, ki jih ponujajo vaše naprave
  • Perite in pomivate v času nižje tarife

8. Optimizirajte temperaturo vašega hladilnika in zmrzovalnika

Bolj kot je hladen vaš hladilnik in zmrzovalnik, več energije porabite in večji bo račun za elektriko. V tem primeru vam priporočamo, da nastavite temperaturo vašega hladilnika na 5 stopinj in temperaturo zmrzovalnika na –18. Vaša hrana bo še vedno sveža, poraba energije pa bistveno manjša.

Zavedamo se, da obstaja še več načinov znižanja porabe elektrike, vendar pa bo uporaba enega ali več zgornjih nasvetov, definitivno vplivala na zmanjšanje porabe električne energije v vašem domu. Poleg tega pa lahko vse zgornje nasvete enostavno implementirate že danes.

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite prejemati obvestila o novicah? Prijavite se na naše e-novice: