Kako prihraniti pri računu za ogrevanje in še vedno imeti topel dom?

Nepremičnine Si21

Novice 5 min. branje

Kako prihraniti pri računu za ogrevanje in še vedno imeti topel dom?

Ogrevanje je v letošnjem letu zaradi izjemno visokih cen energentov postala še pomembnejša tema, ki jo tradicionalno na sporedu pred začetkom kurilne sezone. Cene energentov, kot je plin močno vplivajo na vse vrste ogrevanja, ne samo za tiste, ki uporabljajo plin pač pa tudi za ostale, ki za ogrevanje uporabljajo kurilno olje, toplotne črpalke (cena elektrika je zelo odvisna od cene plina), palete, itd. Poraba energije za ogrevanje (tukaj imamo v mislih predvsem plin) se v zimskih mesecih v primerjavi s poletnimi poveča za več kot 7x, kar močno obremeni vaš proračun.

Zato smo pripravili nekaj praktičnih enostavnih nasvetov, s katerimi boste lahko prihranili pri računu za ogrevanje in še vedno imeli topel dom.

1. Energetski pregled doma

Za energetski pregled doma lahko najamete tudi profesionalca, ki se ukvarjajo izključno s tem, vendar da prihranite nekaj denarja, lahko osnove preverite sami. Za pravilen pregled energetske učinkovitosti, morate pregledati vsako sobo in preveriti območja, kjer bi potencialno lahko prihajalo do uhajanja toplote. Ta območja so:

  • Okna
  • Zunanja vrata
  • Zračniki
  • Električna vtičnica
  • Pipe in cevi

2. Zamašite uhajanja toplote

Če najdete, da skozi katero od zgornjih območji piha hladen zrak, potem morate tam poskrbeti, da ta območja zamašite. To pomeni, da morate uporabiti specializirane spreje ali zatesnitve za preprečitev uhajanja toplote pri pipah in ceveh. Za električne vtičnice uporabite izolacijo okoli vtičnice. Za okna in vrta uporabite plastične ali gumijaste trakove, s katerimi preprečite uhajanje toplega zraka.

Okna in vrata sta tisti območji, ki sta po navadi najbolj kritični, saj preko razpok in slabih zatesnitev uhaja največ zraka. Po nekaterih podatkih naj bi 10 do 25 odstotkov računa za ogrevanje, bila kriva slaba zatesnitev, zato se definitivno splača preveriti ali vaša okna in vrata dobro tesnijo.

3. Uporabljajte pametni termostat

Pametni termostat je dober način, kako optimizirati porabo energije za ogrevanje. To pomeni, da ogrevate stanovanje ali hišo le takrat, ko ste doma. Poleg tega pa ogrevate le sobe v katerih bivate oz. preživite več časa, ostale pa pustite brez ogrevanje.

S pomočjo pametnega termostata lahko nastavite, da dom ogrevate npr. zjutraj od 6.00 - 8.00 ure, ko se pripravljate za službo, šolo, itd. in nato zopet od 15.00 - 21.00 ure. Glavna prednost uporabe takega termostata je, da lahko ogrevanje upravljate na daljavo, po navadi kar preko mobilnega telefona, saj je termostat povezan na brezžično internetno omrežje.

Naprednejši termostati omogočajo, da upravljate temperaturo v posameznih prostorih v vašem domu.

4. Regulirajte temperaturo

Ne glede na to ali imate ročni ali pametni termostat, lahko z njim kontrolirate temperaturo prostora. Pri tem priporočamo, da ste pri ogrevanju malo špartanski, kar pomeni, da naj temperature ne bodo previsoke. Prihranite lahko tako, da ne ogrevate več kot na 21 stopinj preko dneva. Ponoči, ko spite lahko nastavite temperaturo na 16-17 stopinj. Ko vas ni doma pa naj temperatura ne bo višja od 14-15 stopinj, saj ni doma nikogar in s tem po nepotrebnem trošite energijo.

5. Zamenjajte ponudnika ogrevanja

V današnjem času na žalost menjava ponudnika ni samoumevna, saj se ponudniki otepajo novih naročnikov, zaradi visokih cen energentov in nejasnosti na trgu.

V normalnejših časih pa je to zelo učinkovit način znižanja računa za ogrevanje. Še posebej to velja, če ponudnika niste menjali, saj v tem primeru po navadi plačujete višji znesek, ker niste deležni ugodnosti novih naročnin za ogrevanje.

6. Toplo se oblecite

Vsak od nas je drugače občutljiv na temperature. Za nekatere je 21 stopinj v domu povsem prijetna temperatura, za druge pa je prenizka. Za take primere obstaja enostavna rešitev - toplo se oblecite. Tisti bolj zmrzljivi lahko oblečejo debelejši pulover in volnene nogavice. Ta način je bistveno bolj varčen, kot da dvigujete temperaturo v prostoru.

7. Ponovno uporabite toploto, ki ste jo že ustvarili

Ponovna uporaba toplote je zelo pogosto spregledan način, kako lahko vplivate na višjo temperaturo v prostoru. Npr. po koncu uporabe pečice v kuhinji, lahko vrata pečice pustite priprta in s tem se bo toplota iz pečice sprostila po celotnem prostoru. Na enak način lahko ravnate, ko se prhate s toplo oz. vročo vodo. Po končanem prhanju, lahko pustite vrata kopalnice odprta in se bo toplota iz kopalnice prenesla še v druge prostore.

8. Ponoči zagrnite zavese in zaprite žaluzije

Ko zaide sonce, se zunanja temperaturo v zimskih mesecih močno zniža. Zato je zelo pomembno, da ponoči zagrnete zavese oz. zatrete žaluzije. Zavese in žaluzije preprečujejo vstop hladnejšega zraka v prostore in tako ohranjajo dom toplejši.

Upamo, da vam bodo zgornji nasveti v pomoč pri porabi energije in s tem pri zmanjševanju vašega računa za ogrevanje. Zavedamo se, da zgornji nasveti niso edini, s katerimi zmanjšate račun za ogrevanje, vendar pa smo se želeli osredotočiti na stvari, na katere lahko vplivate sami, z minimalnim vložkom. Seveda na nižje stroške ogrevanja vpliva menjava oken, vrat in ureditev izolacije, vendar to za sabo potegne kar nekaj stroškov, ki niso majhni.

 

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite prejemati obvestila o novicah? Prijavite se na naše e-novice: