Koliko stane nakup nepremičnine?

Na kaj je potrebno biti pripravljen

Nepremičnine Si21

Novice 3 min. branje

Koliko stane nakup nepremičnine?

Nakup nepremičnine je velika finančna obveznost, na katero se je potrebno ustrezno pripraviti. V tem članku boste našli nekaj koristnih nasvetov.

Lastništvo oz. nakup nepremičnine so sanje skoraj vsakega izmed nas. Ta korak je eden izmed najpomembnejših in finančno najbolj obremenjujočih dogodkov v našem življenju. Vendar se lahko na ta korak dobro pripravimo. Prave informacije vam pomagajo pri razumevanju vseh stroškov in možnih preprek, ki se vam lahko dogodijo.

V članku boste našli poenostavljen vodnik za nakup nepremičnine, ki vam bo pomagal, da se izognete tipičnim napakam pri nakupu nepremičnin in jasno predvidite vse stroške, povezane z lastništvom stanovanja.

Kako se pripraviti za nakup nepremičnine?

Na začetku je najboljše, da naredite temeljito analizo celotnega procesa nakupa nepremičnine. Nakup nepremičnine skriva več stroškov, ne samo polog in mesečna plačila obroka kredita. T.i. skriti stroški pri nakupu nepremičnine so:

 • Strošek odobritve kredita
 • Strošek notarja
 • Strošek zavarovanja (nepremičnina mora biti obvezno zavarovana pred nakupom)
 • Strošek provizije nepremičninske agencije

Vsi ti stroški se vsakemu kupcu nepremičnine zdijo povsem odveč in marsikomu povzroči kar nekaj preglavic. Nakup nepremičnine je proces pri katerem je glavno pravilo, da je potrebno biti potrpežljiv. Marsikatera stvar je videti kot nemogoča ovira, vendar lahko vse opravimo tako kot je treba.

Koraki, ki jih morate storiti pred nakupom nepremičnine

 • Raziščite trg in preverite ceno nepremičnine (stanovanja ali hiše), ki jo želite kupiti
 • Ustvarite varčevalni račun, kjer zbirate privarčevan denar
 • Poizkusite izplačati vse ostale kredite ali leasinge, ki jih imate, zaradi boljše kreditne sposobnosti
 • Preverite zahteve banke glede najema kredita. Preverite zahteve več bank hkrati.

Koraki, ki jih ne smete storiti pred nakupom nepremičnine

 • Izognite se velikim nakupom, kot npr. nakup avtomobila. Na vaših izpiskih se ne smejo videti veliki izdatki
 • Menjava službe pred nakupom nepremičnine je lahko za kreditodajalca videti kot znak nezanesljivosti
 • Preveriti kreditne pogoje pri eni banki. Vsaka banka ima različne pogoje kredita, zato je priporočljivo, da se oglasite pri več bankah. Nekatere banke ponujajo stanovanjske kredite tudi za samozaposlene
 • Zapraviti več, kot je bil vaš načrtovan proračun za nakup.

Polog - največji strošek pri nakupu nepremičnine

Polog je največji strošek, s katerim se boste srečali pri nakupu nepremičnine. V Sloveniji se minimalna višina pologa giblje okrog 20% vrednosti nepremičnine. Vse je odvisno od zahtev kreditodajalca.

Ostali stroški

Kot smo že na začetku povedali, obrok kredita ni edini strošek, poleg računov za ogrevanje, elektriko, vodo, komunalo, rtv prispevek, itd., na katerega morate biti pripravljeni. Kot odgovoren lastnik nepremičnine morate skrbeti še za stroške renovacije, popravkov, zavarovanja in davka na nepremičnino.

Za zaključek

Nakup nepremičnine bo manj stresen, ko boste razumeli celotni postopek nakupa in ko se boste zavedali vseh možnih stroškov. Le na ta način se boste lahko ustrezno pripravili.

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter

Oznake

house image

Želite prejemati obvestila o novicah? Prijavite se na naše e-novice: