Zelena Gradnja: Pogled v prihodnost z milijoni novih delovnih mest

Nepremičnine Si21

Novice 3 min. branje

Zelena Gradnja: Pogled v prihodnost z milijoni novih delovnih mest

Razvoj in uporaba tehnologij čiste energije v novih in obnovljenih stavbah se obetata kot izjemno obetavna pot za reševanje gospodarskih in okoljskih izzivov. Najnovejša raziskava, ki sta jo izvedla Schneider Electric, vodilno podjetje v digitalni preobrazbi upravljanja energije in avtomatizacije, ter Univerza v Bostonu, razkriva, da bi lahko ta prehod prinesel več kot 2 milijona novih delovnih mest in podaljšal kar 141 milijonov delovnih let v Evropi in Združenih državah Amerike.

Gre za prvo celovito analizo vpliva zelene gradnje na trg dela, ki je rezultat sodelovanja med Inštitutom za globalno trajnost Univerze v Bostonu in Inštitutom za raziskave trajnosti pri Schneider Electricu.

Poročilo z naslovom "Gradnja zelene prihodnosti: Raziskava potenciala odpiranja delovnih mest na področju električne energije, ogrevanja in shranjevanja energije v nizkoogljičnih stavbah" ponuja podrobno oceno vpliva novih delovnih mest v stavbah, ki sledijo nizkemu ogljičnemu odtisu, znanih kot "stavbe prihodnosti." Ta raziskava se osredotoča na širok spekter stavb, vključno s stanovanjskimi, bolnišničnimi, hotelskimi, poslovnimi, trgovskimi in izobraževalnimi objekti v regijah Severne Amerike, Evrope in Azije. Posebna pozornost je namenjena potencialu namestitve sončnih panelov na strehah, toplotnih črpalk in baterij za shranjevanje obnovljive energije. Tehnološki napredek, ki omogoča nizkougljične rešitve, podpira elektrifikacijo in digitalizacijo v gradbenem sektorju, ključno za globalno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. Pri tem velja omeniti, da si svetovna skupnost prizadeva za doseganje ogljične nevtralnosti do leta 2050, kar predstavlja realen časovni okvir za razogljičenje stavb in uresničitev potenciala, ki ga kaže raziskava v smislu novih delovnih mest.

Arthur Vašarević, generalni direktor za Slovenijo, Hrvaško in Bosno in Hercegovino pri Schneider Electric, je poudaril, da tehnološki napredek omogoča hitro dosego ničelnih emisij ogljika v gradbeništvu, hkrati pa še posebej poudaril družbeno-ekonomske koristi, ki jih prinaša zelena preobrazba. "Raziskava podjetja Schneider Electrica in Univerze v Bostonu to tudi dokazuje," je dejal.

Benjamin Sovacool, direktor Inštituta za globalno trajnost Univerze v Bostonu in profesor na področju Zemlje in okolja na Fakulteti za umetnost in znanost, je izpostavil, da zaposlovanje v panogah, ki se intenzivno ukvarjajo z zelenim prehodom, pogosto ostaja neznano večini, saj ljudje niso povsem seznanjeni s priložnostmi, ki jih prinaša trajnostno delovanje. "Naša raziskava ponuja vpogled v pomemben potencial odpiranja novih delovnih mest, ki se ustvarjajo pri procesih razogljičenja stavb ter potrjuje dejstvo, da trajnost lahko omili družbeno-ekonomske težave in pozitivno vpliva na podnebno politiko," je dejal.

Podrobne ocene, ki jih razkriva raziskava, bodo neprecenljive za podjetja, skupnosti in vlade pri načrtovanju gradbenih projektov. Razumevanje potenciala za ustvarjanje delovnih mest pri prehodu na ničelne emisije ogljika je priložnost za spodbujanje sprememb v načinu razmišljanja, tudi med najbolj skeptičnimi. Prav tako bo pomagalo pri uveljavitvi priporočil in predpisov stroke pri uporabi zelene energije. Realne ocene novih delovnih mest bodo pomagale odločevalcem v gradbenih projektih napovedati obseg projekta, naložbe, način upravljanja in splošno tudi njegov vpliv.

Ključni rezultati raziskave vključujejo:

Potencial za odpiranje novih delovnih mest je odvisen od regije in vrste stavb. Na primer, stanovanjske stavbe omogočajo približno 0,05 delovnih mest na stavbo, medtem ko se število pri poslovnih stavbah giblje med 0,3 in 4,7 delovnega mesta na stavbo. Vendar pa zaradi števila večnamenskih stavb, ki se uporabljajo tako za stanovanjske kot tudi poslovne namene, potencial za odpiranje delovnih mest presega milijone.

V Evropi se odpirajo nova delovna mesta, s posebnim poudarkom na nekaterih ključnih državah. V Franciji bi se lahko odprlo 295.000 delovnih mest, v Nemčiji 257.000, v Italiji 252.000, v Združenem kraljestvu 247.000, v Španiji 212.000 in na Nizozemskem 66.000 delovnih mest.

Pomembno odpiranje delovnih mest se pričakuje tudi v različnih regijah ZDA, pri čemer se na zahodu pričakuje odprtje 182.000 delovnih mest, na srednjem zahodu pa se pričakuje povečanje za 18.900 novih delovnih mest. Na severovzhodu se pričakuje 123.000 delovnih mest, južna in jugovzhodna regija pa sta s predvidenimi 319.000 delovnimi mesti pripravljeni na pomemben porast.

Največji potencial za odpiranje delovnih mest predstavlja uporaba toplotnih črpalk v velikih stavbah in baterij za shranjevanje obnovljive energije v regijah z obilico sončne energije. Največji delež let dela temelji na njihovi gradnji in montaži.

Raziskava razkriva, da se emisije ogljikovega dioksida lahko zmanjšajo za več kot 60 % z uvedbo nizkougljičnih rešitev ter do 70 % z uporabo digitalnih tehnologij za upravljanje energije v obstoječih poslovnih stavbah.

Raziskava ponuja vpogled v potencial trajnostne gradnje in njeno pozitivno vplivanje na trg dela. Hkrati poudarja, da je premik k nizkougljičnim in zelenim rešitvam ključen za zmanjšanje vpliva na okolje in za uresničitev globalnih ciljev glede ogljične nevtralnosti. Ta nova spoznanja bodo zagotovo vodila prihodnost gradbenega sektorja ter prispevala k družbenemu in ekonomskemu blagostanju na globalni ravni.

Sorodne povezave: 
Sovacool, BK, D Evensen, TA Kwan and V Petit. “Building a Green Future: Examining the Job Creation Potential of Electricity, Heating, and Storage in Low-Carbon Buildings,” Electricity Journal 36(5) (julij, 2023), 107274, pp. 1-11: https://doi.org/10.1016/j.tej.2023.107274
Schneider Electric. 13. julij 2022, Towards net-zero buildings: a quantitative study. Sustainability Research Institute, Boston, MA, USA and Grenoble, France: https://www.se.com/ww/en/insights/sustainability/sustainability-research-institute/building-a-green-future.jsp

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite prejemati obvestila o novicah? Prijavite se na naše e-novice: