Nakup stare hiše: Na kaj morajo biti pozorni kupci, 2. del

Nepremičnine Si21

Novice 4 min. branje

Nakup stare hiše: Na kaj morajo biti pozorni kupci, 2. del

Kdor želi graditi na dotični lokaciji, mora pogosto dolgo čakati na željeno parcelo. Nasprotno pa je nakup stare hiše časovno varčnejši in včasih celo cenejši. Na kaj morate biti pozorni kot kupec stare hiše

V drugem delu članka se bomo osredotočili na posamezne dele stavbe in stavbnega pohištva.

Vlaga, stavbno tkivo, fasada, okna in izolacija

Stare hiše so pogosto vlažne, na zunaj pa je to težko opazno. Potencialni kupci naj bodo v notranjoti hiše pozorni na lise na stenah zlasti okoli oken in zunanjih kotov hiše. Zaradi konstrukcijskih napak lahko nastanejo tako imenovani toplotni mostovi. Tu toplota uhaja hitreje kot na drugih mestih, zaradi tega se na teh mestih kopiči vlaga, zlasti v hladnejših mesecih. V kombinaciji s slabim prezračevanjem prejšnjega lastnika se na teh mestih hitro pojavi plesen ali glive. Za preprečitev ali sanacijo toplotnih mostov že obstajajo tehnologije, ki problem razmeroma z lahkoto odpravijo. 
Drug razlog za vlago pa so lahko razpoke v zidovih. Ta problem je lahko težje odpravljiv, saj lahko vlaga zniža nosilnost konstrukcije, kar je lahko v najslabšem primeru celo življenjsko nevarno. V betonu so še vedno dopustne razpoke do 0,4 mm, odvisno od betonske komponente, vendar pa jih mora preveriti in oceniti strokovnjak.

Razlogi za razpoke v zidu

  • Vdor vlage zaradi okvarjene strehe ali pomanjkljive zaščite proti vlagi pod hišo.
  • Posedanje hiše.
  • Razpoke zaradi raztezanja ali krčenja, ki so posledica spremenljivih sezonskih obdobij mraza in/ali vročine.

V vsakem primeru mora strokovnjak preveriti, ali se razpoke še vedno širijo. Zlasti kadar se hiša poseda, je treba ugotoviti, ali je proces posedanja zaključen.

Okna in izolacija

V 20. stoletju je bila izolacija zelo ali pa popolnoma zanemarljiva tema za investitorje in graditelje. Včasih je treba zaradi energetske učinkovitosti prenoviti tudi hiše, ki so stare le 25 let.

Potencialni kupci hiše morajo biti pozorni na sledeče:
Zelo je pomembno, da dobite natančen pregled nad tem, ali je bila toplotna izolacija že nameščena, na katerem mestu ter s kakšnim/katerim materialom. Nadgradnja je razmeroma preprosta, vendar stane od 100 do 200 evrov na kvadratni meter.

Streha

Če streha pušča, ima to lahko resne posledice za celotno hišo in povišanje stroškov prenove. Vdor vode lahko poškoduje ne le strešno konstrukcijo in stavbno tkivo, temveč povzroči tudi nastanek plesni ali gliv. Toda pozor! Tudi navidezno nepoškodovana streha je morda potrebna obnove. Strešno kritino je treba praviloma obnoviti po približno 50 do 60 letih. Glede na lokacijo lahko tudi prej. Kot na primer, če je streha pogosto v senci, se suši počasneje kot običajno. To dolgoročno spodbuja rast mahov. Na začetku to ni posebo velika težava, vendar pa lahko vse večji mah in intenzivnejša rast ovirata odtekanje deževnice. To dolgoročno škoduje strehi, saj lahko stoječa voda prodre v notranjost in poškoduje strešno konstrukcijo.

Potencialni kupci morajo biti pozorni na sledeče:

  • Od zunaj: ali so vse ploščice in strešniki nepoškodovani in ali tvorijo ravne neprekinjene linije? Če so na strešnikih krive linije in očitni premiki, to včasih pomeni resno poškodbo strešne konstrukcije. Včasih je treba zamenjati le prečne strešne letve, vendar je treba streho kljub temu v celoti odstraniti in ponovno pokriti. Če pa so špirovci, tj. debeli leseni tramovi, ki igrajo nosilno vlogo, okvarjeni, bo to veliko dražje.
  • Od znotraj: Če so pod strešno konstrukcijo od znotraj vidne razbarvane, vlažne ali gnile lise, so to znaki okvarjene strehe, ki pušča. V tem primeru bo morda potrebna delno nova strešna kritina. Če je izolacija že prisotna, jo je treba obnoviti.
  • Lesni prah pod streho ali celo majhne luknje v špirovcih ali letvah so pogosto znak, da je strešni tram napaden z lesnimi črvi.
    Nasvet: Na ogled objekta in lokacije vzemite krovca, ki lahko tako na licu mesta preveri in oceni v kakšnem stanju je streha.

V 3. delu članka bomo predstavili na kaj mora biti kupec pozoren pri  stavbnih inštalacijah, vse od vode, elektrike pa do ogrevalnih sistemov.
 

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite prejemati obvestila o novicah? Prijavite se na naše e-novice: