Razstava ob 121. obletnici vodovoda v Ljubljani »Voda za Ljubljano« v Osrednjem atriju Mestne hiše.

Vir: MOL

Nepremičnine Si21

Razstave - predavanja

Robbov vodnjak pred ljubljansko Mestno hišo.

Na razstavi je prvič prikazan razvoj oskrbe s pitno vodo in ureditev javne kanalizacije v Ljubljani vse od prvih zametkov komunalne infrastrukture iz časa rimske Emone pa do danes.

 

Oba komunalna sistema delujeta največkrat skrita našim očem, a njuna urejenost in visoki tehnični standardi delovanja tudi pri nepoznavalcih, ko se le-ti pobližje seznanijo z njunim delovanjem, nemalokrat vzbudijo začudenje nad tehnično dovršenostjo, pri poznavalcih pa ponos, da tudi mesto Ljubljana spada med sodobno komunalno urejena mesta. Sistema oskrbe s pitno vodo in javne kanalizacije sta plod več kot dvanajstih desetletij dela, v katerih so svoj pečat pustile številne generacije različnih tehničnih in drugih strok.

Razstava nas popelje skozi zanimivejše dogodke iz daljne zgodovine do intenzivnega razvoja v drugi polovici 20. stoletja in nas povabi v sodobni čas ter je ob tem poklon častitljivi starosti sodobne oskrbe s pitno vodo in javne kanalizacije in tudi ljudem, ki je v različnih zgodovinskih obdobjih prispevali k razvoju obeh sistemov. Hkrati je tudi nedvoumno in glasno opozorilo, da bodo rezultati dela sedanje generacije vplivali na stanje obeh komunalnih sistemov še desetletja dolgo.

Razstavo je pripravilo Javno podjetje Vodovod-Kanalizacija d.o.o. v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, na ogled pa bo do 10. junija 2011.
 

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite prejemati obvestila o novicah? Prijavite se na naše e-novice: