Stol REX –legenda se vrača

Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Nepremičnine Si21

Razstave - predavanja

Razstave_-_predavanja/rex

Ob razstavi Odprti depoji smo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje predstavili nekatere legendarne izdelke slovenskega oblikovanja, ki jih hranimo v svojih zbirkah. Med pomembnejše gotovo sodi Stol Rex, brezčasni izdelek oblikovalca Nika Kralja, ki je bil do danes izdelan v več kot dveh milijonih primerkov, v svojo zbirko pa ga je vrstil tudi newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA). Z namenom predstavitev slovenskega oblikovanja širši javnosti pripravljamo v naslednjih mesecih vrsto projektov, med katerimi je tudi pregledna razstava Nika Kralja, ki bo na ogled predvidoma decembra 2011. Stol Rex, ki ga danes izdeluje podjetje Impakta Les d.o.o., lahko kupite tudi v muzejski trgovini MAO ali na www.rex-kralj.si.

Dokaz dobrega oblikovanja so izdelki, ki se dobro in dolgo prodajajo – saj preživijo modne muhe, se zapišejo med klasike in ostanejo večni. Nekatere lahko opazujemo v muzejih, le redki pa uspejo postati del našega vsakdanjega življenja. Legendarni stol REX je eden izmed njih. Stol Rex, ki ga je leta 1952 ustvaril večkrat nagrajeni slovenski arhitekt in oblikovalec Niko Kralj, s svojo enostavno leseno obliko in tekočim mehanizmov za zlaganje privlači poglede strokovnjakov in laikov. Celo v času njegovega nastanka je s svojo brezčasno obliko in idealno funkcionalnostjo nagovarjal tako industrijske oblikovalce kot ljubitelje oblikovanja. O njegovi brezčasnosti priča tudi dejstvo, da je celo danes, skoraj 60. let kasneje, ko se njegova proizvodnja ponovno obuja, še vedno popularen in zaželen predmet.

Od udobnega zložljivega stola do okrasnega zbirateljskega predmeta
Svetovno slavo je stol REX začel žeti potem, ko ga je v svojo zbirko uvrstil Muzej sodobne umetnosti v New Yorku (MoMA). O njegovi priljubljenosti priča več kot 2 milijona zadovoljnih uporabnikov po vsem svetu. Poleg znamenitega stola REX so v kolekciji še fotelj, gugalnik, ležalnik in mizica. Kameleonska narava mu omogoča, da zaživi v vsakem prostoru in očara vsakogar. Vsak kos se iz okrasnega zbirateljskega predmeta zlahka spremeni v udobno zložljivo pohištvo.
Lastnik originalnega stola REX KRALJ lahko postanete že za 179 €.

Ergonomsko, funkcionalno in estetsko dovršen izdelek
Stol Rex nudi ravno pravo mero udobja. S svojim minimalističnim, ergonomskim oblikovanjem in umirjeno eleganco čistih linij se popolnoma zlije s telesom. Prostor med letvicami naslonjala ustvarja zračnost, vam pa nudi prijeten občutek lebdenja in sprostitve. Kljub svoji zložljivosti, je stol širok, ter z udobnim naslonjalom in počivalnikom za roke kar kliče po redni uporabi doma, v salonu ali pisarni. Zložen fotelj npr. v širino meri dobrih 15 cm.

Kdo bi znal bolje ceniti dobro oblikovanje kot vi?
Pridružite se nam: postanite ambasador blagovne znamke Rex Kralj in nam pomagajte razširiti njeno ime. Naj tudi vas navdihne s svojim minimalizmom, estetsko popolnostjo in praktičnostjo. In tako bo zgodba o stolu Rex živela dalje.
 

Več informacij o stolu Rex najdete na www.rex-kralj.si, pišete pa lahko tudi na info@rex-kralj.si.
 

Vir: Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite prejemati obvestila o novicah? Prijavite se na naše e-novice: