Vzdrževanje in investicije v stanovanjih

Stanovanje ima balkon in je obrnjeno na jugozahodno stran. V poletnih mesecih je huda vročina, v zimskem času pa v stanovanje pritiska mraz. Pod kakšnimi pogoji lahko zasteklim balkon?

Vir: www.jssmol.si

Stanovanje, v katerem prebivam ima balkon in je obrnjeno na jugozahodno stran. V poletnih mesecih je huda vročina, v zimskem času pa v stanovanje pritiska mraz. Pod kakšnimi pogoji lahko zasteklim balkon in montiram na okna rolete?
Zasteklitev balkona, ki predstavlja poseg na fasado, to je skupen del objekta, je dovoljena samo ob predhodnem soglasju vseh lastnikov v objektu. Ker z zasteklitvijo balkona največkrat predstavlja tudi spremembo objekta, ki predstavlja avtorsko stvaritev projektanta arhitekture, bi bilo načeloma potrebno predhodno pridobiti tudi soglasje projektanta. Za montažo rolet na okna stanovanja je potrebno predhodno pridobiti soglasje lastnika stanovanja.

V najemnem stanovanju živim že več kot trideset let. Ker je sosed menjal okna, sem se tudi jaz odločil, da naročim zamenjavo pri istem izvajalcu. Dogovoril sem se za postopno zamenjavo.

Vir: www.jssmol.si

V najemnem stanovanju živim že več kot trideset let. Ker je sosed menjal okna, sem se tudi jaz odločil, da naročim zamenjavo pri istem izvajalcu. Dogovoril sem se za postopno zamenjavo. Zamenjali so mi že polovico oken. Sedaj pa sem izvedel, da v najemnem stanovanju plača zamenjavo oken lastnik. Ali lahko zahtevam, da mi lastnik povrne sredstva za plačilo zamenjanih oken ter plača zamenjavo še preostalih oken in balkonskih vrat?
preberi odgovor