Dobrote z morskega dna

IZOLA Hotel Marina: pomanjkanje parkirnih mest skušajo nadomestiti s kulinariko

MC

Novice

Ko so daljnega leta 1969 zgradili izolski hotel Marina z nekaj več kot sto ležišči, niso vedeli, da ga bo tri desetletja kasneje na enkratni lokaciji ob starem mandraču pestilo hudo pomanjkanje parkirnih mest.

Da bi nadomestili ta primanjkljaj, so pred tremi leti začeli vlagati v osebje in kulinariko. Zastavili so si, da bodo iz penzionskega tipa prešli v à la card restavracijo. Spremenili so strukturo gostov (od tujcev k njim zdaj zahajajo tudi Nizozemci, Švicarji, Francozi in Španci), udeleženci seminarjev in poslovneži. Sodelujejo z lokalnimi sobodajalci, ribiči, vinarji in oljkarji. Precej olja sami pridelajo v nasadu na Belvederju, razmišljajo tudi o lastnem vinogradu.

Od nekaj več kot 20 zaposlenih jih tri četrtine dela v kuhinji in strežbi. Nekajkrat na leto pripravijo tematske večere Vina in kulinarike, spomladi so imeli dneve špargljev, v petek pa so si omislili teden dobrot z morskih globin. Zamisel se je porodila vodji restavracije in kuhinje Ivici Evačiču - Iveku ter vodji strežbe in someljeju Željku Fijačku.
Kaj torej ponuja morsko dno? “Poleg jadranskih škampov in kalamarov, gamberov, dondol, kapesant, ostrig in morskih listov tudi morske polže, ježke in jajčka. Le malo ljudi ve, da imajo tudi morska jajčka rumenjak in da pomagajo pri prebavi. Užitna so tudi surova jajčeca ježkov, morske polže pa je treba kuhati do poldruge ure,” pojasnjuje Evačič. Sestavil je različne kombinacije jedi, tudi surov tris cipljevega carpaccia, repkov jadranskih škampov in ostrig, pa juho s sipami, kalamari, škampi, kozicami in hobotnicami, ki spominja na brodet oziroma brodet iz morskih polžev z gratinirano polento ... Poleg krompirja za prilogo uporablja vso zelenjavo, ki jo je mogoče dobiti konec novembra, z ohrovtom vred. Da bi z morskimi dobrotami pripravili kakšno sladico, pa ne priporoča. Fijačko pa k hladnim jedem svetuje penine in lahka bela vina, ki se podajo tudi večini toplih jedi z izjemo brodeta.

Vir: www.primorske.si  

MC

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite prejemati obvestila o novicah? Prijavite se na naše e-novice: