Kaj je MLS platforma?

Nepremičnine Si21

Članki 2 min. branje

Kaj je MLS platforma?

MLS (Multiple Listing Service) je sistem, ki ga uporabljajo nepremičninske agencije za izmenjavo informacij o nepremičninah, ki so na voljo za prodajo ali najem. MLS je torej platforma, ki omogoča nepremičninskim agentom, da svoje nepremičnine vključijo v veliko bazo podatkov, ki jo uporabljajo drugi člani MLS-a.

MLS zagotavlja agencijam dostop do podrobnih informacij o nepremičninah, kot so velikost, cena, lokacija, število spalnic in kopalnic, podroben opis in slike. Agencije lahko nato te informacije uporabijo za pripravo marketinških gradiv in oglaševanje nepremičnin na različnih spletnih mestih. Nekatere napredne nepremičninske agencije sistem že uporabljajo.

MLS je običajno regionalno usmerjen, kar pomeni, da obstajajo različni MLS-i za različne regije ali mesta. Vsak MLS ima svoje določene standarde in pravila za sodelovanje, ki jih morajo upoštevati člani MLS-a.

Kako deluje MLS

Tukaj je primer, kako nepremičninske agencije uporabljajo MLS:

Recimo, da je agencija A zastopala stranko, ki prodaja stanovanje v Ljubljani. Agencija A bi vnesla podatke o stanovanju v MLS, vključno s fotografijami, opisom, ceno in drugimi podrobnostmi. Pri kontaktnih podatkih so navedeni podatki agencije A. Prav tako ostale agencije ne vidijo drugih podatkov vezanih na lastnika stanovanja. Nato bi druge nepremičninske agencije, ki so del MLS-ja, lahko dostopale do teh informacij in jih delile s svojimi strankami, ki iščejo stanovanje v Ljubljani.

Agencija B ima stranko, ki išče stanovanje v Kopru. Agent B bi nato pregledal informacije o stanovanju, ki jih je vnesla agencija A v MLS, in jih pokazal svoji stranki. Če se stranka odloči, da je stanovanje primerno, bi agent B stopil v stik z agentom A, da bi se dogovorila za ogled.

V tem primeru uporaba MLS omogoča agentu B, da hitro najde primerno nepremičnino za svojo stranko, ne da bi moral iskati po drugih virih informacij ali pa neposredno poklicati agencijo A za informacije o stanovanju. Na ta način se pospeši postopek iskanja in prodaje nepremičnine ter se poveča verjetnost, da se najde primeren kupec za nepremičnino.

Ko je nepremičninski agent na ogledu s stranko in nepremičnina ne ustreza njenim pričakovanjem, lahko agent takoj pogleda ponudbo v sistemu MLS in jo posreduje stranki. Agent na ta način zadrži stranko in posledično je možna hitrejša izvedba. Seveda ne gre pa pozabiti, da se stranki celoten postopek znatno olajša in pospeši.

Nekatere agencije v Sloveniji že imajo zgledno med agencijsko sodelovanje. Vendar je za vsak primer treba pregledati ponudbo vseh "prijateljskih" agencij. Pri uporabi sistema MLS pa to lahko naredite z enim vpogledom. Prav tako točno veste, katera agencija je pripravljena sodelovati.

Agencija se sama odloči kaj bo dodala v sistem MLS in kdaj bo ponudbo umaknila.

Podatki o naročniku

Podatke o naročniku ima agencija, ki zastopa naročnika in so znane samo njej. Prav tako je pooblaščena agencija izvedla pregled dokumentacije in zagotavlja, da je z nepremičnino vse v redu.

Oglaševanje nepremičnine iz MLS sistema

Nepremičnine v sistemu MLS so internega značaja, kar pomeni, da so vidne samo njenim članicam. Objavljanje teh nepremičnin na spletnih straneh drugih agencij ni dovoljeno. Razen seveda, če se agenciji ne dogovorita drugače.

MLS ima več prednosti za nepremičninske agencije in stranke, med drugim:

Povečuje dostopnost do informacij o nepremičninah: MLS omogoča agencijam, da svoje nepremičnine predstavijo širšemu krogu naročnikov, kar povečuje dostopnost informacij o nepremičninah za potencialne kupce ali najemnike.

Zmanjšuje čas in stroške oglaševanja: Z uporabo MLS-a lahko agencije svoje nepremičnine oglašujejo na enem mestu, kar zmanjšuje čas in stroške oglaševanja na različnih spletnih mestih.

Zagotavlja zanesljive informacije o nepremičninah: MLS zagotavlja standardizirane informacije o nepremičninah, kar povečuje zaupanje kupcev ali najemnikov v informacije, ki jih prejemajo o nepremičninah.

Omogoča lažje sodelovanje z drugimi agencijami: MLS omogoča lažje sodelovanje med različnimi agencijami pri prodaji ali najemu nepremičnin, kar povečuje dostopnost in število nepremičnin, ki so na voljo za stranke.

Povečuje učinkovitost prodaje: MLS lahko poveča učinkovitost prodaje, saj agencije lahko hitreje in enostavneje najdejo ustrezno nepremičnino za svoje stranke.

MLS je torej sistem, ki agencijam olajša prodajo in najem nepremičnin, saj jim omogoča dostop do standardiziranih informacij o nepremičninah in povečuje dostopnost teh informacij za potencialne kupce ali najemnike.

Zakaj agencije uporabljajo MLS:

Dostop do večje baze podatkov o nepremičninah: MLS omogoča, da nepremičninske agencije dostopajo do velike baze podatkov o nepremičninah, ki jih prodajajo drugi člani MLS-a. S tem lahko agencije svojim strankam ponudijo večjo izbiro nepremičnin, ki ustrezajo njihovim željam.

Zmanjšanje časa prodaje: MLS omogoča, da nepremičninske agencije hitreje najdejo kupca za svoje stranke. Z večjo bazo podatkov in učinkovitejšim oglaševanjem lahko agencije dosežejo več kupcev v krajšem času.

Povečana zanesljivost informacij: MLS zahteva, da člani posredujejo natančne in ažurirane informacije o svojih nepremičninah. To povečuje zanesljivost informacij, ki jih agencije dobijo o nepremičninah, ki jih prodajajo.

Boljša preglednost trga: MLS omogoča preglednost trga, saj nepremičninske agencije vidijo, kaj druge agencije prodajajo in po kakšni ceni. To jim omogoča boljše razumevanje trga in postavljanje ustreznejših cen za nepremičnine, ki jih prodajajo.

Povečana verodostojnost: Nepremičninske agencije, ki so članice MLS-a, imajo večjo verodostojnost in zaupanje med potencialnimi kupci. Če agencija sodeluje v MLS-u, to pomeni, da ima dostop do večje baze podatkov in da ima boljše preglednosti trga. To lahko potencialne kupce prepriča, da se odločijo za sodelovanje z določeno agencijo.

Lažje sodelovanje z drugimi agencijami: MLS omogoča lažje sodelovanje med različnimi nepremičninskimi agencijami. Če agencija nima ustrezne nepremičnine za prodajo, lahko sodeluje z drugimi agencijami v MLS-u, ki imajo ustrezno nepremičnino, in tako še vedno zadovolji potrebe svojih strank.

Učinkovitejše vodenje transakcij: MLS zagotavlja, da so vse transakcije v skladu z zakonodajo in standardi industrije. To pomaga preprečevati morebitne pravne težave in poskrbi za učinkovito vodenje transakcij med strankami.

Povečana strokovnost: Članstvo v MLS-u zahteva, da agencije upoštevajo določene standarde in prakse, ki zagotavljajo strokovnost in kakovost storitev. To lahko poveča ugled in zaupanje agencije med strankami.

V skupnem smislu lahko uporaba MLS-a pomaga nepremičninskim agencijam pri doseganju večje prodaje nepremičnin v krajšem času, s čimer povečajo svojo učinkovitost in dobičkonosnost. Poleg tega lahko povečajo zanesljivost informacij o nepremičninah, ki jih prodajajo, kar poveča zaupanje strank in s tem verjetnost, da se bodo odločile za sodelovanje z njimi.

Na portalu nepremicnine.si21.com sledimo potrebam nepremičninskih agencij in upoštevamo smernice razvoja v nepremičninski panogi. Nekatere nepremičninske družbe na portalu že uporabljajo prednosti MLS sistema.


Pregledovanje ponudbe pa ni pogojeno samo regijsko, ampak glede na izjemno veliko ponudbo nepremičnin na Hrvaškem imajo agencije iz Slovenije možnost sodelovanja tudi s Hrvaškimi kolegi.

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter

Oznake

house image

Želite prejemati obvestila o novicah? Prijavite se na naše e-novice: